Wpis z mikrobloga

Chciałabym zacząć z yerbą. Czy potrzebuję faktycznie specjalnego naczynka, ma to duże znaczenie/zmienia smak? Czy wystarczy jak kupię bombillę no i oczywiście yerbę?

Jaką polecacie na start? Znajoma poleca mi CBSe Guarana i CBSe SILUETA. Ja najchętniej spróbowałabym czegoś cytrusowego, ale nie wiem bo nigdy nie piłam.

#yerbamate
  • 25
@mojwa: CBSe Grejpfrut - rewelka. Ale tak jak mówię, musisz wybadać swój ulubiony smak. To, że mi smakuje nie znaczy, że Tobie podejdzie.

I tak jak przedmówcy - olej tykwę. Ja parzyłem w zwykłym kubku.

Bombilla metalowa jest praktyczniejsza, bo łatwo ją umyć, ale mi podeszła bardziej bombilla bambusowa.
@kon-jakub: dzięki, będę patrzeć :) ja niestety jestem z Poznania więc i tak tylko przez internet :(

Powiedz mi jeszcze (czy ktokolwiek :D ) na ile wystarcza 50g i ile powinnam sypać na szklankę tak na start?
@mojwa: Szczerze, nie wiem ile to wagowo wyjdzie, bo zawsze biorę dużą paczkę. Na jedno rozdzanie yerby potrzebujesz około pół kubka suszu. Pamiętaj o temperaturze parzenia, nie zalewamy wrzątkiem!