Wpis z mikrobloga

@vagner: piosenka otwierająca chyba najlepsza ze wszystkich albumów. Podniosła, uroczysta i potężna z pięknym akordeonem na końcu. Aż chce się wypłynąć na rejs.

Ogólnie top utworów z tej płyty według mnie:

1. Stein um Stein

2. Reise Reise

3. Amour
  • Odpowiedz
@qnebra: U mnie

1. Dalai Lama

2. Mein Teil

3. Amour

4. Moskau (nie bij)

Sztajn um sztajn takie bezpłciowe dla mnie, wiele zacnych utworów poszło jako odpad na Rosenrot a miało się pierwotnie znaleźć na RR, plus nie łapiący się do Mutter "Ohne Dich"
  • Odpowiedz
@vagner: nie wiem jak to jest, że każdy uważa Rosenrot za odpad z linii produkcyjnej. Czytałem temat o tej płycie na feuerrader i sam ten fakt dawał -10 do oceny. Kompletnie krzywdząca opinia.
  • Odpowiedz
@qnebra: Ja nie daję Rosenrot -10, po prostu to jest Reise Reise v.2 A to że ktoś traktuje Rosenrot jako niszowe dzieło to już jego prywatna opinia, moim zdaniem zespół po tour w 2005 mógł zrobić rok przerwy i na przełomie 06/07 wydać Rosenrot i zrobić jakiś mały tour. Czytałem też kiedyś że podczas przerwy 2005-2009 Richard bardzo chciał trasy koncertowej w okolicach 2007 roku.
  • Odpowiedz
@qnebra: A Richard poczuł potrzebę nagrań i powstało Emigrate. Ciekawe jak te jego nowe dzieło co w Październiku wyjdzie, kooperował z Mansonem nawet.
  • Odpowiedz
@qnebra: 3 DVD, poszła plotka że ma być Mutter Tour z 2001, no i film dokumentalny i to ponoć przed świętami (jak to donosił @Cohonez a jego źródła w 90% się sprawdzają :)
  • Odpowiedz
@qnebra: Mnie ciekawi jak to połącza, nagrany Paryż z 2012, Nowy Jork i Montreal z 2010, pojedyńcze utwory z Paryza 2009 (na bootlegu widzialem kamery chyba z drugiego koncertu wtedy) podobno Verona 2010, myślę że moze coś na kształt Volkerballa.
  • Odpowiedz