Wpis z mikrobloga

#krew #krwiodawstwo #medycyna #pytanie

Mirki, właśnie wróciłem z oddawania krwi. Żeby nie przedłużać i dodawać zbętnych detali: nie "dojechałem" do 450ml, zwolnili mnie przy niecałych 300. Powód: zbyt gęsta krew. Ja w ogóle pierwszy raz o czymś takim usłyszałem (już oddawałem w swoim życiu krew 2 razy, bezproblemowo), więc kiedy spytałem, co to jest i co ja mam z tym zrobić, jedyne co usłyszałem to "więcej pić". WTF.

Pytanie moje brzmi: czy ktoś rozwinąłby temat? Spotkaliście się z czymś takim? I czym to ewentualnie grozi?

Miłego dnia!
  • 21
  • Odpowiedz
@nbzwdsdzbcps: uznałem za pewnik, że gdyby to NAPRAWDĘ było coś poważnego to zostałbym o tym poinformowany. po prostu głupio też trochę. nie oddałem tyle krwi co reszta, a i tak odebrałem poczęstunek (zmusili mnie).
  • Odpowiedz
@nie_pamietam: Niestety nie wiem tego, nigdy nie miałem żadnych problemów podczas oddawania, przynajmniej nie z mojej winy. Myślę, że to pytanie też mogłeś zadać jak tam byłeś. Jedyna zła sytuacja jaką miałem przy oddawaniu to kłucie jednej i drugiej ręki gdy pielęgniarka mówiła, że coś musi być ze mną nie tak, a okazało się, że dwa worki z rzędu były zepsute i nie napełniały się krwią. To był powód, przez który
  • Odpowiedz
@nie_pamietam: Musisz pić dużo dzień wcześniej i rano (z pół litra na śniadanko). W punkcie krwiodawstwa warto poprosić o kubeczek wody bezpośrednio przed pobraniem. Niestety Twoją krew będą musieli wyrzucić - min. to, jeśli dobrze pamiętam 420ml. Jest to związane z tym, że ilość środków hamujących krzepnięcie krwi na ściankach tego worka jest dla przewidzianych 450ml.
  • Odpowiedz