Wpis z mikrobloga

#wino

Został tydzień do zlania winka, w smaku wiele się na korzyść zmieniło.

Tylko mnie taka rozkmina złapała - jak do cholery później wyciągnąć te rodzynki i ryż z balona?

Myślałem o zlewaniu przez filtr do kawy, to dobry pomysł?

Później dam mu jeszcze 1-2 tygodnie na klarowanie.
  • 13
@szczesliwa_patelnia: a jak chcesz rozlewać do butelek z ryżem i rodzynkami, które rozpuchnęły? ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie wiem jak dużo tego masz, ale w moim przypadku przez filtr do kawy niezbyt się sprawdziło bo się zapycha - lepiej duże części zrób przez sitko, dopiero resztę przez filtr do kawy, a już najlepiej jakby poczekać aż wszystko osiądzie, albo będzie się unosić na powierzchni i zlać umiejętnie
@szczesliwa_patelnia: Jeżeli pracuje to niech postoi to tego czasu az przestanie, żebyś się nie zdziwił jak zlejesz do butelek a kóregoś dnia będziesz chciał otworzyć a okaże się gazowane(przy dobrych wiatrach) lub wywali korek i "wykipi" Ci z butelki lub butelek