@Grypho: Zadajesz pytanie "Czy to jest paramagnetyk, czy to jest ferromagnetyk" 31 fizykom. Każdej odpowiedzi ferromagnetyk dajesz rangę 1, każdej odpowiedzi paramagnetyk dajesz rangę 0. Obliczasz średnią arytmetyczną z uzyskanych wyników. Jeśli średnia przekracza 15.5, to wnioskujesz, że jest to ferromagnetyk, jeśli nie przekracza, to wnioskujesz, że jest to paramagnetyk.
@Grypho: jeśli masz 2 identyczne próbki i wiesz na 100% że jedna to paramagnetyk, a druga ferromagnetyk to pewnie wystarczy przystawić magnesik i zobaczyć która reaguje z większej odległości
@Grypho: przykładasz magnes na chwilę do każdej próbki po czym go oddalasz, a następnie przystawiasz próbki do nienamagnesowanych wiórków żelaznych/spinaczy/igły magnetycznej/etc. - ferromagnetyk je przyciągnie (bo magnetyzacja pozostaje mimo braku zewnętrznego pola), a para - nie.
@vakarena: Racja, trochę automatycznie założyłem, ze jak @Grypho nie chce mierzyć magnetyzacji to potrzebuje jakiejś kompletnie prostackiej metody (która siłą rzeczy nie zawsze zadziała). Ta metoda z ciepłem właściwym jest ciekawa: nigdy wcześniej mi się jakoś nie obiło o uszy, że jest nieciągłość przy temperaturze Curie, dzięki za doedukowanie.
@Grypho: specem nie jestem, ale dyfrakcja neutronów pozwala stwierdzić czy mamy uporządkowanie ferromagnetyczne i w jakim kierunku krystalograficznym (dlatego badania robi się na monokryształach), jeśli nie ma takiego uporządkowania to nie jest to ferromagnetyk
Jak doświadczalnie odróżnić ferromagnetyk od paramagnetyka? Oprócz pomiaru magnetyzacji w polu magnetycznym.
#matematyka #heheszki
@Dralax: przy miękkim ferromagnetyku to niekoniecznie zadziała
@Dralax: Potrzebuję czegoś co będzie miało sens fizyczny ; )
To nie tak że nie chcę mierzyć magnetyzacji - po prostu tamten pomysł to wymyśliłem już, i chciałem inne.
@vakarena jakie różnice przy tej dyfrakcji powinny być?