@UlrikeM: Nie, moduł ośmiobitowego ekspandera, ogólnego przeznaczenia.
W takim razie jest to okropnie powolne jeśli chodzi o obsługę HD44870. Wyobrażałem sobie jako uC + biblioteka w stylu odbieranie danych w dowolnym formacie (np. rekord typu linia, offset, dane lub konfiguracja i jej sposób). W tedy sterowanie LCD przez taki moduł odciążyłoby macierzysty układ i było szybkie.
@UlrikeM: standardowa prędkość I2C to 400kHz. Na wysłanie 1 bajtu danych trzeba wysłać nadać 11 cykli zegara czyli maksymalny transfer danych to nieco ponad 36kbajtów. A żeby ustawić lub wyzerować bit w ekspandrze potrzebujesz wysłać dwa bajty. Czyli maksymalnie możesz zmieniać stan pinu 18 tysięcy razy na sekundę, 18kHz. A ponieważ sygnał zegara dla HD44870 idzie naprzemiennie z danymi to szybkość wysyłania danych do LCD spada do 5 tysięcy znaków na
@Analityk: mam taki, PCF8574
@UlrikeM: Nie, moduł ośmiobitowego ekspandera, ogólnego przeznaczenia.
W takim razie jest to okropnie powolne jeśli chodzi o obsługę HD44870. Wyobrażałem sobie jako uC + biblioteka w stylu odbieranie danych w dowolnym formacie (np. rekord typu linia, offset, dane lub konfiguracja i jej sposób). W tedy sterowanie LCD przez taki moduł odciążyłoby macierzysty układ i było szybkie.
Masakra.