Wpis z mikrobloga

Moje koleżanki dały się oszukać. Zrobiły głupotę, bo zawarły transakcję z fejkowym kontem na FB.

Zrobiły przelew do banku mając pełne dane - imię i nazwisko oraz adres (na street view jest tam dom jednorodzinny).

Moje pytanie: czy konto bankowe może być też z oszukanymi danymi czy nie ma takiej opcji?

#oszustwo #banki #wykoppomocy #csiwykop
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frisbee: Konto może być założone na słupa. Na przykład na dane z dowodu osobistego jakiegoś bezdomnego Cześka, który dał je za 50 zł. Z niego komornik i tak nic nie ściągnie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@Frisbee: albo konto może pochodzić z innego przekrętu. Są konta, które można założyć potwierdzając swoje dane innym przelewem, więc ktoś robi najpierw wałek na te inne konto i ma już słupa.
  • Odpowiedz
@Frisbee: No to nie posłuchają Justina. Teoretycznie bank powinien sprawdzić dane odbiorcy, jeżeli się nie zgadzają to pisz reklamację. Pewnie będzie odmowa - wtedy pozostaje sąd. Ale ja bym pisał reklamacje czy dane się zgadzają. Jeżeli tak to wtedy policja. Ale jak jest słup to można pożegnać się z hajsem bo pieniędzy na tym koncie już dawno nie ma.
  • Odpowiedz
bzdura, można wpisać co się chce w danych odbiorcy

@pontos: Może. Ja korzystam z usług banku, który jednak to weryfikuje i nie dopuszcza do nieprawidłowych operacji. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@Frisbee: Nie pytaj o takie rzeczy ludzi na wykopie bo połowa tu coś wie ale nie do końca. Przelew nie przejdzie jeżeli dane nie pasują do konta i suma przelewu jest wyższa od 10 000 zł. Poniżej tej kwoty przejdzie wszystko łącznie z Papieżem Franciszkiem czy śmieszkiem Wałęsą.
  • Odpowiedz
@Frisbee: upewnij się, że koleżanki wiedzą już co zrobiły źle.

Niestety powinny się juz przyzwyczaić do myśli, że pieniądze sa stracone, ale należy to zgłosić na policję i mieć nadzieję, że przekręt miał większy rozmach. W takim przypadku jest szansa na ujęcie sprawcy, jednak w dalszym ciągu nie ma gwarancji odzyskania kaski..
  • Odpowiedz