Wpis z mikrobloga

Dobra, dwa serva podpięte do Arduino. Macha nimi na lewo i prawo. Wkrótce przyjdą kółeczka i silniki - Arduino się bardziej mobilne zrobi. Tylko takie pytanie praktyczne: jak to wszystko pospinać do kupy? Czy mirki mają jakieś sprawdzone metody? Chodzi mi o to z czego zbudować platformę, czym części łączyć (taśma klejąca odpada), itp.

#arduino #majsterkowanie
  • 14
  • Odpowiedz
@komeniusz: poszukam, dzięki.

@diwi: dobry link, dziękuję.

@zachwiej: zamówiłem jakąś podstawkę z kółeczkami, dzisiaj przyszła. Bardziej się zastanawiam, jak na przykład zamocuję czujnik odległości do ramienia serva. Ot, takie bardziej majsterkowanie. ;)
  • Odpowiedz
@bazingaxl: Raspberry to zupełnie inna para kaloszy. Arduino to platforma pod mikrokontroler, a RaspberryPi to mini komputerek, który ma własny OS.

BTW: Jak tylko "chcesz się pobawić" mikrokontrolerami, to polecam MCU 8051 IDE. To całe środowisko programistyczne, wraz z symulatorem mikrokontrolerów 8051 (i paru innych). Jeste też "wirtualny hardware" który można podpiąć i pobawić się bez wydawania kasy.

http://mcu8051ide.sourceforge.net/
  • Odpowiedz
@pret0rian8: no ja zaczynałem od 80c51, ale już za stary jestem żeby się pieprzyć z tym. :) Wybrałem Arduino bo wszystko podane na tacy jest. Prawdziwy 6502 ostatni raz widziałem, jak miałem C64... ;)
  • Odpowiedz
@parsiuk: Jeśli chodzi o arduino to w AVR Studio 4 (trochę to stare) jest symulator peryferii, co do bita w bajcie. Do tej pory trzymam AVR Studio 4 właśnie z tej przyczyny. A programy pisze w Atmel Studio 6, co polecam.
  • Odpowiedz