Dobra Miraski i Mirkówny! Jest tu ktoś kto interesuje się II wojną światową, podziemiem antykomunistycznym itp? No i jest z okolic Katowic, Sosnowca? Niech ktoś mi powie czy działają tutaj jakieś inicjatywy patriotyczne. I przy okazji można podac fajne miejsca do zwiedzenia związane z historią. #slask #katowice #sosnowiec #historia #historiapolski
@sylwke3100: Mi nie chodzi o konkretne miasto, tylko o zainteresowania. Zawsze w kilka osób można jakieś akcje przeprowadzić. Jak mieszkałem we Wrocławiu to robiliśmy marsze Żołnierzy Wyklętych, wystawy o tej tematyce itp. Uważam, że to dobra inicjatywa i lepsza niż demolowanie rosyjskiej ambasady w Warszawie.
@Cypiss: nie należę, ale mam chyba 2 znajomych, którzy się tym zajmują, a na pewno widziałem ich fotki w mundurach na fejsie. musiałbym zobaczyć czy maja to gdzieś opisane ;)
Z bardziej współczesnych inicjatyw patriotyczno-wojskowych na Śląsku istnieją Związki Strzeleckie, jednostki są w Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej, Katowicach, Wodzisławiu.
@willard: PIsałem już do jednostki z Sosnowca. Czekam na odzew. Mam zamiar wpaśc jeszcze do Związku Żołnierzy AK lub NSZ. Wiem, że mają oddziały w Sosnowcu. Może jakiemuś kombatantowi potrzebna jest pomoc. We Wrocławiu opiekowałem się kombatantami. Dzięki za informacje :)
@sylwke3100: Co do autonomii nie będę się wypowiadał bo nie jestem ze Śląska :D
Z bardziej współczesnych inicjatyw patriotyczno-wojskowych na Śląsku istnieją Związki Strzeleckie, jednostki są w Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej, Katowicach, Wodzisławiu.
A miejsce do zwiedzenia - Trójkąt Trzech Cesarzy.