Wpis z mikrobloga

#dell #laptop #laptopy

mirki, mam della latitude e5530 i chcę przeczyścić chłodzenie.

Na CPU mam starą,dobrą Arctic Silver 5, niestety chłodzenie chłodzi także chipset na którym jest termopad.

szczelina pomiędzy chipsetem a radiatorem ma przynajmniej 0.5mm i nie można tam po prostu nawalić pasty termoprzewodzącej.

jakiej grubości termopad kupić, chciałem zmierzyć ten fabryczny ale on tak jakby nie ma jednego wymiaru tzn nie byl jednakowo "przygnieciony". Jeden bok ma 1mm grubosci, drugi 0.5, trzeci okolo 0.75, czwarty coś pomiędzy.

nie wiem czy wrzucić tam termopad 0.5mm czy 1mm.

wołam też @naprawalaptopow
  • 31
~8 stopni mniej.

@Cpt3rdReich: w porównaniu do pasty czy fabrycznego termopada?

a co do twojej metody z płytką miedzianą, laptop jest na gwarancji, to jej nie unieważni?

wcześniej miałem pecety to miałem takie rzeczy w dupie, najwyżej kupiłem używke za 150zł i jazda dalej, ale jak mi przyjdzie zapłacić 1500zł za nową płyte główną to wiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@lerner: Tak wygląda radiator, na wierzchnią część z wypustkami nakleiłem ten backplate (po rogach klej), plus każdą wypustkę musknełem IC Diamond 7 Carat (ta sama co powędrowała między proc a radiator). Co do gwarancji to nie wiem, ja swojej już nie mam. A mod był zrobiony bo szykuje się na zmianę 3380M na 3820QM lub 3740QM, i te dodatkowe waty trzeba czymś schłodzić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A mod był zrobiony bo szykuje się na zmianę 3380M na 3820QM lub 3740QM, i te dodatkowe waty trzeba czymś schłodzić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Cpt3rdReich: też chciałem coś takiego zrobić ale laptop i tak jest już #!$%@? głośny a ja lubie ciszę.

znaczy normalnie jest cichy, ale wentylator nie zwiększa swoich obrotow stopniowo tylko skokowo.

czyli lubi zaatakować hałasem: ciszą jak makiem zasiał a tu nagle
@lerner: Ja mam o tyle dobrą sytuacje że mój heatsink jest identyczny z tym od 8470p, a tam siedziały procki o wyższym TDP i nie było problemu. Jak masz dwa jajka a chcesz 4 i ciszę to 3632QM jest jeszcze, pojedynczy wątek ma słabszy od mojego 3380M, ale ma 4 a nie 2 jajka. Co do głośności zawsze możesz wyjąć ODD, kupić zaślepkę, podziurawić i dostawić jakiś cichy blower na 5V.
@Cpt3rdReich: wiesz co utraty gwarancji się nie boje bo przerobiłem masę sprzetu i nigdy nic mi się nie zepsuło poza płytą główną na którą poszedł ladunek pioruna przez kabel ethernetowy ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko jesli jest to lepiej, to tyle.

wszedlem na strone della i widzę to:

up to i7-35xxM

a i7 35~ to dwurdzeniowce.

czyli jednak chyba się nie da bo 4 rdzeniowe to i7-36xx+.
@lerner: W service manualu do mojego 6470b też są tylko 2 jajeczne, ale w 8470p już nie, a są to bliźniacze modele i ludzie bez problemu robili takie mody na nich. Wywiedz się w internetach czy Dell stosuje whiteliste do procków czy tylko warrning przy starcie że go tam nie ma, ale odpala (Mój HP i podobne).

Mod z ODD, prosta sprawa, wyciągasz napęd i zaślepiasz całość (napewno dell ma zaślepki
@Cpt3rdReich: o wyjmowaniu ODD wiem, ale nigdy nie słyszałem o wrzucaniu tam wentylatora, anyway wylot powietrza i radiator mam z lewej, a ODD z prawej takze to chyba nie wypali, kupie dobry termopad 7w i zobacze jak bedzie z tym. Jesli satysfakcjonujaco, to tak zostawie.

a jesli nie to kupie sobie mini stacjonarke i wyciszę ją do zera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Cpt3rdReich: gdybym miał dużo kasy na wydanie zrobiłbym tak:

płyta mini atx - ta najmniejsza

2x 8gb ram - miniatx ma 2 sloty.

i7 4 rdzenie + dobry radiator

zasilacz modularny - odpinane kable

SSD

jakas mocna ale w miare oszczedna grafika. i do tego jakas mala obudowa na styk.

dobry komp wielkości pudełka na buty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Cpt3rdReich: albo gdyby mi się chciało grzebać to wyjąłbym płytę z jakiegos laptopa, wrzucił tam i7 quada, na to nałozył jakiś mały radiator z PC - na pecetowe i7 nie wystarczy a na laptopowe - pewnie ;)

odłączył matryce, klawiaturę i bym miał jescze mniejszy komputer, do tego jakaś designerska obudowa i Apple może czyścic buty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@lerner: Płyta mini itx (17x17) o taka + i7-4800MQ (na to jakiś niskoprofilowy miedziany wentyl i będzie cicho bo 47W schłodzi nawet pasywnie jakiś więskzy zalman) i normalne złącze PCIe na grafikę, bajeczka. Jak chcesz jest moc jak nie wyjmujesz grafikę i lecisz na integrze i 60W poboru prądu. Mobilne procki intela to majstersztyk, topowe nie odstają bardzo od desktopowych.
@Cpt3rdReich: grzebię teraz w HWiNFO i odkryłłem, że wentylator ma trzy tryby pracy:

0 RPM

2500 RPM - nagły atak hałasu

4900RPM, słyszałem może dwa razy kiedy coś renderowałem.

wiesz może czy da się zmodyfikować tablice obrotów w lapciaku tak zeby np było zamiast zera to powiedzmy 500-1000RPM?