Wpis z mikrobloga

#problem #informatyka #komputery

Mirasy, opiszę wam mój problem najkrócej jak tylko potrafię. A więc...

Mam ja sobie komputer stacjonarny, to co w środku mało ważne. Od początku miałem dysk 500GB Barracude dokładnie rok temu renderowałem sobie jakiś tam filmik i wtedy komputer zaczoł pikać. Było gorąco itd itd. ale po wnikliwym badaniu okazało się że to "pika" dysk właśnie. Męczyłem się z tym trochę, podczas wydawania tych piknięć dysk wyraznie zwalniał, system się zawieszał. Zrobiłem kilka formatów, badanie HD Tune nie wykazało bad sectorów ani SMART nie był zły. Dysk wymieniłem właśnie rok temu na Barracude 1TB. I wiecie co? To znów się dzieje! Stary dysk kiedyś sformatowałem i odłożyłem do szafki i czekał na zerowanie. Teraz zaczeło się identycznie tylko dysk żadziej wydaje te dźwięki ( obecnie mam system na awaryjnym dysku na tym 1TB tylko dane, wcześniej system na nim tracił pliki startowe i zaraz BSOD itd. ). Powiedzcie mi proszę o co chodzi bo nie uwierze w to że drugi dysk mógł paść. Może to wina prądu w jakimś stopniu?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@donmuchito1992: @Sachu: Zasilacz to jakiś noname, jest na nim napisane ATX Power Supply xD 420W ! Miałem wcześniej coś markowego ale mi wymienili na gwarancji na takiego. mam pod nim Palita GT240 ! G---o wiem. Athlona X2 250, no i właśnie dysk i stację.
  • Odpowiedz
@donmuchito1992: Myślałem o tym tylko powiedz mi dlaczego ten zasilacz pracuje rok czasu normalnie a dopiero w okolicach sierpnia zaczyna wariować? Rok czasu po zmianie dysku nie miałem żadnych problemów.
  • Odpowiedz
@rafkit: Co z tego że pracuje normalnie jak ma zapewne ogromne wahania napięć które są szkodliwe dla sprzętu elektronicznego. W okolicach sierpnia zapewne z powodu temperatury. Zapodaj smarta tego drugiego dysku.
  • Odpowiedz
@rafkit: Nie ma wszystkich atrybutów (musisz przewinąć ( ͡° ͜ʖ ͡°)) ale zobacz kolego czy nie masz czasem w ustawieniach zasilania ustawione wyłączania dysku w czasie bezczynności.
  • Odpowiedz
@rafkit: W windowsie. Oprócz jednego błędu wskazującego na problem z wtyczką, zasilaniem w smarcie nic nie ma w tych atrybutach co widać. Zastanawia jednak fakt dość dużej wartości parkowań głowic w stosunku do przepracowanych godzin. Takie parkowania to właśnie mogą być te piki.
  • Odpowiedz
@ediz4: no tak chodzi o taki jakby ponowny rozruch? często to słychać, dalej są jakieś pierdoły unknown atribute itd. a ten z kablem zawsze mi się pokazuje... nie pozostaje mi chyba nic jak tylko pożyczyć zasilacz i sprawdzić
  • Odpowiedz