Wpis z mikrobloga

@cooffeey: Ale to nie są fotki jej znajomych tylko chyba fotki które ona zrobiła (ostantio jakaś moda na profile Kupiłem Lustrzankę I Nie Umiem Używać Photography) więc to się raz dwa importuje jako warstwy i ustawia.
@cooffeey: Transformujesz wszytkie warstwy do rozmiaru np. 100x100, grid 100x100 i włączasz snap - robota w sumie na 10 minut :)

Co do lustrzanek to denerwuje mnie tam moda ... znam osobę która ma sprzętu za sumę 6 cyfrową i i tak nie potrafi się nim posługiwać.
@kiler129: bo zdjęcia robi człowiek a nie aparat, ludzie myślą że jak kupią sprzęt za tysiące to on sam na zielonym trybie im zrobi mega fotki. a najlepsze jak widzą obiektyw stałoogniskowy f1,8 i mówią że to shit bo nie ma zooma ;]
@stukpuk: Problem jest jeszcze szerszy, ludzie mało, że nie znają podstaw fotografii to jak już coś lizną to uważają się za pro. Później takie osobniki chętnie się wyśmiewają ze sprzętu osób obok (czego w sumie sam doświadczam) ale same efektów jakiś specjalnych nie mają.
@cooffeey: wrzucasz fotki do jednego katalogu

1. piszesz skrypt w php ktory kazda fotkę transormuje do jednego rozmiaru (polecam clasę imagick i metodę cropthumbnail)

i wstawia w odpowiednie miejsce (wczesniej definiujesz ilosc kolumn, rzedów (czyli dwie pętle).

2. Gotowe!
@kiler129: no niestety, ale co robić, akurat z mojego sprzętu ciężko się wyśmiewać (chyba, że z obdrapania i zużycia), ale wiem o czym mówisz. Przesłona czy głebia ostrości, nie mówiąc o podstawach kompozycji to nic dla nich z wartością aparatu, bo do tego musi być kit 18-55 założony, ale body conajmniej Nikon D7000 do tego ;]
@stukpuk: Nieśmiertleny 18-55 :D

Do tego jeszcze zielony tryb, pasek z dużym napisem NIKON/CANON (albo ostantio SONY bo tańsze) i jazda na miasto robic fotki wszystkim kwiatkom na środku klatki :)
@kiler129: ano, ja sobie wymieniłem pasek na caluśki czarny, tylko wzmacniany linką stalową na wypadek jakby ktoś na wakacjach chciał sobie pożyczyć mój aparat w tłumnie, ale już nie jestem pro przez to nie mam wielkich zółtych napisów ;/