Wpis z mikrobloga

Na horyzoncie pojawia się nowy Sample Tank 3 od IK Multimedia. Jak myślicie, osiągną w końcu jakiś przyzwoity próg jakości czy dalej będą daleko w tyle za konkurencją?

Multisample w ST2 były tak fatalnej jakości że podchodziły pod soundfonty z lat 90, zero artykulacji, zero RR, zero autentyczności. Sam nabrałem się i kupiłem kiedyś 4 paczki z serii XT, to jest jakaś masakra, nawet za te parę € do dziś czuję niesmak, mój stary keyboard Yamaha PSR-E303 ma lepsze brzmienia. Tutaj na razie wstrzymam się od werdyktu bo obiecują w końcu to co ma konkurencja, biblioteka 33GB też całkiem przyzwoita. Niemniej przykłady audio trochę "posysają", szczególnie perkusja, instrumenty etniczne, strunowe i orkiestra (czyli większość...).

#produkcjamuzyki #tworzeniemuzyki #daw #vst
Pobierz N.....E - Na horyzoncie pojawia się nowy Sample Tank 3 od IK Multimedia. Jak myślicie...
źródło: comment_O8Ojr6qJviHBXPEm8xK26lmwS3t07iod.jpg
  • 8
@NeXIcE: VSTi do NI Kontakt dają radę, z ustawieniem co po niektórych trzeba się namęczyć bo jakieś dziwne przestery wychodzą, a te z większą ilością sampli potrafią na słabszym sprzęcie przymulić.
@smieszko_pierwszy: Fortepiany to akurat niewielki problem, praktycznie każdy jakieś brzmienia posiada a zrekonstruować ten instrument nie jest aż tak trudno jak gitary, skrzypce czy dęciaki. Problem w tym że chłopaki z IK nawet tego porządnie nie potrafili zrobić i ciężko mi teraz im zaufać w przypadku ST3. Tutaj brzmią akurat znośne ale z przykładów audio wynika że reszta dalej odstaje.

Jeżeli o mnie chodzi korzystam na co dzień z XLN Addictive
@qnebra: Wszystko zależy co i gdzie, dzisiaj mamy inne czasy, 2014 rok a ST2 jednak jest sprzedawany za niemałą cenę. Człowiek kupuje z nadzieją że wykorzysta takie brzmienia do czegoś a tutaj niespodzianka, nie nadają się nawet jako szkice na demo. Może przesadzam, wiem że niektórych rzeczy nie da się realistycznie odtworzyć, ale kiedy w pakiecie nawet marimba i cymbałki (aka glockenspel) brzmią tragicznie to jednak coś jest nie halo, szczególnie