@kuhwa: jak masz szczescie to otwory beda ciasno spasowane na goldpiny (w kazdym elektroniku kupisz) czyli zlacze kołkowe, i tym to wepniesz na stykowke ;)
@kuhwa: Otwory są metalizowane, więc nawet jeśli jest luz to i tak powinny przewodzić. Możesz próbować delikatnie pozaginać końcówki przewodów lub użyć jakiegoś kleju, np. hot glue? Łatwo go później oderwać.
@kuhwa: Lutownica. Nie, poważnie, to się aż prosi o wlutowanie goldpinów. Bawiąc się w skręcanie kabelków prędzej czy później zrobisz zwarcie i spalisz części warte więcej niż najtańsza lutownica kolbowa i kawałek cyny.
Lutowanie nie jest niczym trudnym (szczególnie na płytkach drukowanych), także odżałuj raz te 5 dych i zrób to jak należy.
@kuhwa: Spróbuj wpiąć listwę goldpinów w stykówkę i na to nałożyć ten wyświetlacz. Nie obiecuję, ale może działać. Minus jest taki, że prawdopodobnie delikatne drgnięcia będą powodowały błędy w wyświetlaniu.
Na serio warto rozważyć kupno lutownicy. W sklepach typu Jula można dostać taką całkiem całkiem do prostych rzeczy za 19zł.
@kuhwa: To nie wiem jak u Was, ale w Polsce lutownica oporowa, która na 100% wystarczy Ci na kilka lat, kosztuje gdzieniegdzie tyle co 2 paczki fajek. Albo i mniej..
@meffcio: znaczy generalnie kupienie lutownicy to nie problem, po prostu myslalem ze da sie to jakos bez lutowania przylaczyc bo nie potrzebowalem lutownicy wczesniej do zabawy z arduino. A bez potrzeby nie chcialem isc do sklepu ( ͡°͜ʖ͡°)
http://puu.sh/a0OGi/8a399f7810.jpg
da rade ten wyswietlacz jakos podlaczyc bez lutowania? Nie mam lutownicy zeby przylutowac bo tak czysto hobbystycznie sie bawie.
Mam takie kabelki ktore uzywam praktycznie do wszystkiego, ale jak wloze w te dziurki od wyswietlacza to jest sporo luzu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
http://puu.sh/a0P3w/1257527fe2.jpg
Ps: kup lutownice!
Lutowanie nie jest niczym trudnym (szczególnie na płytkach drukowanych), także odżałuj raz te 5 dych i zrób to jak należy.
1. Miej arduino
2. Baw się w elektronikę
3. Nie miej lutownicy (lub nie umiej lutować)
4. ???
5. Brak profitu
@kuhwa: no kolego jak na tym etapie są już problemy, to lepie sobie odpuść
#elektrodacontent
Na serio warto rozważyć kupno lutownicy. W sklepach typu Jula można dostać taką całkiem całkiem do prostych rzeczy za 19zł.