Wpis z mikrobloga

@mateusz_ocet: Dlaczego idiotyzmem? Nie jestem jezykoznawca, ale w polskim jezyku jest mnostwo slow zapozyczonych z niemieckiego czemu nie to? To nie jest mylenie slow taki jest jezyk. Nie kazde slowo ma jedno znaczenie. Slowo ma pochodzenie z francuskiego discret i laciny discretus, w jednym znaczy calkowicie co innego niz w drugim.

W francuskim tez masz dwa znaczenia te dwa znaczenie jedno z starofrancuskiego i drugie z laciny.

Nauka zawsze starala
  • Odpowiedz
@Kangel: Pewnie tak, ale dyskretny znaczy nadal nie ciagly nie tylko w matematyce ale tez w medycynie. Anglicy tez nie uzyli discontinuum tylko discret. Bo slowa maja calkowicie inne znaczenie w kontekscie jedno pochodzi od discontinuum czyli nieciagly, a discretus znaczy odzielony od narodziny, czyli takie od zawsze nieciagly. Chyba widac roznice w aspekcie czasowym:) Ale jak mowie tutaj by sie przydal jezykoznawca a moja lacina nie jest taka dobra.
  • Odpowiedz
@corrallus: okej, o dyskretności w medycynie nie miałem pojęcia :) A to już nawet nie o zwykłą matematykę mi chodziło, ale na przykład spróbkowany sygnał (tzn. sygnał ciągły, który z racji swojej ciągłości nie może być odczytany przez np. komputery z nieskończenie wielką dokładnością, więc odczytuje się go "co chwilę") jest "dyskretny" - jak np. pliki audio. Mało intuicyjne, szczególnie jak się takie określenie pierwszy raz w życiu słyszy :)
  • Odpowiedz
  • 51
załóż wpis o ryżu parabolicznym

wykopowi eksperci i doktorzy matematyki go przejmują i kłócą się na temat semantyki słowa matematyka dyskretna xD

Czo xD
  • Odpowiedz
@Kangel:

@mateusz_ocet: nieciągłość a dyskretność to 2 różne pojęcia matematyczne. Tłumaczenie matematyka dyskretna jest poprawne, a "matematyka nieciągła" byłoby właśnie mylące.

Jest nieskończenie wiele funkcji zdefiniowanych na R, które nie są ciągłe.
  • Odpowiedz