Wpis z mikrobloga

Mirki, gorąca prośba.

Niedawno napisałem na mirko, że wpieprzyłem się w abonament z Orange i że była to co najmniej kiepska decyzja, bo prowadzenie normalnej rozmowy w domu graniczy z cudem ze względu na problemy z zasięgiem.

Jak na szczęście, dostałem dzisiaj list, że są jakieś zmiany i mam możliwość wypowiedzenia umowy, ale niestety kruczek jest taki, cytuję:

W przypadku braku akceptacji tych zmian przysługuje Państwu prawo do wypowiedzenia Umowy w ciągu miesiąca od dnia otrzymania niniejszej informacji. Informujemy, że wprowadzone zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa. W związku z tym w przypadku wypowiedzenia umowy przed upływem okresu, na który została ona zwarata, operatorowi przysługuje uprawnienie do żądania zwrotu ulgi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.

Byłby ktoś na tyle miły, aby przetłumaczyć mi na ludzki czy mogę zerwać z nimi umowy bez ponoszenia ogromnych kosztów?

#orange #play #prawo #kiciochpyta #telefoniakomorkowa
  • 12
@krejdd: Nie da się całkiem za free rozwiązać umowy. Zmiana regulaminu daje Ci możliwość zerwania umowy bez płacenia kary umownej, ale Orange ma prawo do tego, aby żądać od Ciebie zwrotu ulgi, jaką otrzymałeś przy zawieraniu umowy.
@krejdd: Nic nie wyliczaj, po prostu zadzwoń na infolinie i poproś, aby podali Ci kwotę, jaką musiałbyś zapłacić w przypadku rozwiązania umowy. Taka kwota wyświetla sie konsultantowi przy każdym z numerów, możesz też zapytać o to, ile musiałbyś placić np. za miesiąc.
@krejdd: Gdzie korzystasz z telefonu? Możesz podać miejscowość oraz ulicę? Sprawdzę jak wygląda sytuacja z zasięgiem w tej okolicy.

Co do pisma, które otrzymałeś to wszystkie zmiany, które wynikają z przepisów prawa nie dają możliwości rozwiązania umowy bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
@OrangeEkspert: no to super, że nie mogę, bo potrafię mieć zły zasięg dosłownie wszędzie ;/. Dla przykładu: centrum Torunia (ulica Podgórna - dwie kreski z pięciu). Autostrada A1 - rzadko powyżej 3 kresek. Wczoraj w jakiejś wiosce niedaleko Gdyni - kompletnie zero zasięgu. W Bydgoszczy trochę lepiej, ale w centrach handlowych też potrafi być kiepsko.

Dzwonił do mnie pan z infolinii Orange i powiedział, że w mojej lokalizacji najlepiej byłoby przełączyć