Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem. Wracałem wczoraj z kolegą do domu i na rondzie miałem stłuczkę. Jechaliśmy po zewnętrznej stronie ronda 3 pasem a jakiś ciapaty z środkowego chciał wyjeżdżać i nas zahaczył. i tu rodzi się moje pytanie kto miał winę ? Czy musze skręcać z prawego pasa czy mogę jechać przez rondo prosto ? Przyjechała policja oraz laweta i chcieli zmusić kierowcę do podpisania oświadczenia. Z racji tego ze ani on ani ja nie znamy holenderskiego baliśmy sie cokolwiek podpisywać i nie wiemy co dalej z tym. Jakieś rady ?Dokładnie chodzi o to skrzyżowanie w Holandia

#oswiadczenie #zagranico #policja #holandia #prostodocelu #afera #motoryzacja
  • 8
@Matias107: Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "skręcać"? Jeśli chodzi chodzi Ci o jazdę wzdłuż ronda (czyli na lewo) to wtedy przecinasz pas ruchu (ten środkowy) i to facet na środkowym pasie przed Tobą pierwszeństwo. Jak przy każdej inne zmianie pasa.
@Matias107: O ile holenderskie prawo nie jest holernie dziwne (a może być, oni tam samochodów nienawidzą), to nie ma przymusu skrętu z zewnętrznego pasa na rondzie - chyba że znaki poziome takowy skręt nakazują.

A pokaż na google maps to rondo?
@Matias107: jesli sie nie myle, a moge... ;) to jego wina. Tak czy siak powinien poczekac az zjedziesz z pasa. Czaje te miejsce, i tam non stop te ludzie sie stukaja... sam tez mialem pare akcji wlasnie w tamtym miejscu.