Wpis z mikrobloga

Mam nadzieję, że wykopowe kuce już ochłonęły po wyborczym sukcesie.

Coś kojarzę, że temat który chcę poruszyć był już kiedyś wałkowany w komentarzach, ale nie uzyskałem wtedy satysfakcjonującej odpowiedzi dlatego ponawiam zapytanie.

KNP i Krul bardzo mocno bronią praw nabytych w kwestii emerytur(inna sprawa, że dalej nie poznałem sposobu na sfinansowanie tych emerytur przy jednoczesnym zniesieniu obowiązkowych składek i innych podatków) min. kategorycznie sprzeciwiając się podniesieniu wieku emerytalnego, traktując to jako złamanie umowy.

Tutaj czas na moje pytanie. Skoro KNP chce kategorycznie i z dnia na dzień zlikwidować zasiłki dla bezrobotnych, bezpłatną służbę zdrowia i edukację to co z tymi, którzy powiedzmy przez 25 lat życia w wolnej Polsce płacili podatki, odkładali składki społeczne i zdrowotne w przeświadczeniu, że będą mieli te usługi zafundowane "za darmo"? Czy nie można tego potraktować tego jako złamanie umowy przez państwo, które zobowiązało się wcześniej przejąć na siebie obowiązek zapewnienie tych "bezpłatnych" usług? Może KNP ma jakiś pomysł na system pomysł bonów w ramach rekompesaty w okresie przejściowym? Czy wymagam zbyt wiele? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#4konserwy #neuropa #krul #knp #polityka
  • 112
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@SirBlake: takie emerytury i ubezpieczenie dalej beda , ale nie będzie przymusu do nich "należeć" i na nie płacić. "Teraz juz za niedługo będzie sytuacja że 1 osoba będzie zarabiać na emeryturę dla 2 osób, a co dopiero jak jeszcze część osób przejdzie do prywatnych ubezpieczycieli." Właśnie dlatego w ramach tej "solidarności społecznej" osoby prowadzące działalność będą płacić ok 300 zł (obecnie ok 1000 zł) właśnie na rzecz tej ciągłości
  • Odpowiedz
@SirBlake:

którzy powiedzmy przez 25 lat życia w wolnej Polsce płacili podatki, odkładali składki społeczne i zdrowotne w przeświadczeniu, że będą mieli te usługi zafundowane "za darmo"?

I mieli "za darmo" przez te 25 lat. Jak państwo przestanie ściągać na to kasę, to i "bezpłatność" się skończy. Niczyich praw nabytych to nie narusza.
  • Odpowiedz
dziambor o tym mowil, o stanie przejściowym. Wez trochę poczytaj zanim zaczniesz sie wypowiadać.

@WujekRada: LOL, po pierwsze to mówił czy pisał, skoro mam przeczytać? Chciałem przeczytać o tym stanie przejściowym w programie partii, ale...oh wait...Nie ma tego w programie? No popatrz! Mam obserwować wypowiedzi wszystkich członków partii, żeby się dowiedzieć jakie jest stanowisko partii? Korwin nic o stanie przejściowym nie mówi, więc tutaj nie ma spójnego przekazu ze strony
  • Odpowiedz
@repiv: już tyle razy było "orane", że nie wystarczy pieniędzy z VATu i akcyzy na spłatę obecnych zobowiązań emerytalnych, że nawet nie chce mi się szukać.
  • Odpowiedz
Jeżeli masz państwową edukację, to państwo wydaje pieniądze (i wysiłek organizacyjny), ale jest dobra edukacja dla wszystkich dzieci. Jeżeli sprywatyzujesz edukację, to państwo oszczędza, ale edukacja jest kiepska.

@bruceivins: Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że obecna państwowa edukacja jest dobra. Wprowadzenie, chociaż w niewielkim stopniu mechanizmów rynkowych do edukacji, wymusi większą konkurencję na tym rynku, co przełoży się na większą innowacyjność i w efekcie lepszą jakość edukacji. Takie moje zdanie.
  • Odpowiedz
@bruceivins: swoją drogą mogę zdradzić, że Centrum Analiz KoLibra ma na wykończeniu raport na temat reformy edukacji opartej właśnie o wprowadzenie bonu edukacyjnego. Będzie szansa na ciekawą dyskusję na ten temat przy okazji premiery raportu.
  • Odpowiedz