Wpis z mikrobloga

Rowerowe Mireczki uważajcie na siebie w #poznan. Straż miejska łapie za jazdę na pasach i chce wręczyć mandat 100zł.

Chowają się za krzakami i jak się przejedzie zamiast prowadzić rower to zatrzymują...

Zatrzymali mnie, spisali, powiedzieli, że mandat, a potem puścili wolno :)

Na koncie nadal mam 0 mandatów :P #tylewygrac

#rower #mandat
  • 18
  • Odpowiedz
@misia87vs: heh ja ostatnio w Gdyni miałem ciekawą sytuację. Zbliżam się rowerem do przejścia dla pieszych z sygnalizacją świetlną gdzie jako pierwszy pojazd czeka policja. Piesi mają zielone, ale wiem, że zaraz zacznie mrygać. Wybór zatrzymać się ryzykująć, że zapali się czerwone, zsiąść i przeprowadzić rower czy przejechać po pasach przed maską samochodu policyjnego.

Wybrałem opcje drugą.

#coolstorytroche #zycienakrawedzi
  • Odpowiedz
@piotr03: nie jest, tak samo przekraczanie predkosci o 10 km/h albo moze 50km/h, no w koncu co sie moze stac? przeciez kazdy sie spodziewa tourdefrance na pasach... to takie oczywiste, ze na pasach moze wyskoczyc lans armstrong, tryśnie ci ze strzykawki w szybe i pojedzie dalej... nie ma co

PS. chodzenie po DDR tez jest malo szkodliwe, w koncu zwinny rowerzysta ominie pieszego - co mozna codziennie zaobserwowac na chodnikach
  • Odpowiedz
@misia87vs: wszyscy taką wyznają, a później nikt nie traktuje rowerzystów poważnie. tolerancja małych wykroczeń prowadzi do tolerancji większych.
  • Odpowiedz
tolerancja małych wykroczeń prowadzi do tolerancji większych.

@Anks: A robienie z nieszkodliwej czynnosci wykroczenia prowadzi do olewania przepisow przez wszystkich, bo co by nie zrobic, lamie sie przepisy. Przerabialismy to juz w PRL.

Zakaz przejezdzania rowerem po pasach (ciekawy sam w sobie, bo skad rower na pasach, skoro nie wolno nim jezdzic po chodniku?) wynika z wiekszej predkosci roweru, niz pieszego - rower wyskakujacy zza krzakow 25km/h zaskoczy kazdego kierowce.

W
  • Odpowiedz
@platynek: @Anks: Oczywiście macie racje, jest to wykroczenie. Również irytuje sie na pieszych chodzących po ścieżkach rowerowych, ale jestem przeciwny karaniu ich 100 złotowym mandatem za taką głupote. Jest to tylko egzekwowaniem prawa dla niego samego z czego straż miejska bardzo chetnie korzysta "polując" na takie przypadkowe osoby.

Poza tym komentarz:

nie ma to jak cieszyc sie z bezkarnosci w lamaniu prawa i chelpic sie tym

był po prostu zabawny
  • Odpowiedz
@piotr03: ciesze sie, ze zapewnilem ci odrobine rozrywki, nie ciesze sie natomiast z twojej "wzglednej" moralnosci i dowodzenia, ze ustalony TARYFIKATOR mandadow jest zly, TARYFIKATOR polega na tym, ze juz ustalono kwote mandatu, to nie czasy PRL gdzie policjant robil cos wedlug uznania, prosze sie douczyc troche
  • Odpowiedz
@misia87vs: #!$%@?ą mnie ci rowerzyści, jak normalnie ich szanuje itp. zamiast po ścieżce obok, to przejeżdżają na pasach i jak widze ich umiejetnosci to niewiele brakuje żeby na kogoś wpadli.

nauczcie się jeździć matoły

• Odpowiedz
@misia87vs: Jest i druga strona medalu: piesi pałętający się na drodze rowerowej. Na Śródce jest to tak słabo rozwiązane że codziennie praktycznie widzę pieszego rozjechanego przez rower, z jego własnej winy. Nie, nie jestem rowerzystką :P
  • Odpowiedz
Wypadki są wszędzie gdzie ludzie nie uważają na siebie, nieważne czy to chodnik, pasy czy ulica - dopóki uczestnicy ruchu zachowują się rozumnie i mają oczy dookoła głowy - nie powinno być problemu. Prawo natomiast w obecnym kształcie moim zdaniem nie ma sensu.
  • Odpowiedz