Wpis z mikrobloga

#programowanie

Potrzebny mi jest generator dużych liczb pierwszych, powiedzmy 1024bitowych. Na razie rozwiązuje to przez generowanie po prostu dużej liczby, a później sprawdzam czy jest pierwszą. Tylko to zajmuje(sprawdzanie) w cholerę czasu i strasznie ciężko na nią trafić. Rozwiązał może ktoś kiedyś coś podobnego? Z góry mówię że raczej nie interesują mnie gotowe biblioteki. I tak, przewaliłem pół googla ale może ktoś ma jakieś praktyczne, swoje rozwiązanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koob: osobom które będą rzucać linkami do wikipedii albo opisów algorytmów, wyjaśnienia co to liczba pierwsza z góry dziękuję.

Mam test Miller-Rabin'a, ale chodzi mi może o coś szybszego? Albo gotowy generator który losuje mi od razu liczbę pierwszą, jeśli coś takiego da się napisać. #csharp
  • Odpowiedz
@szycho1992:

1. podałem Ci sposób "generowania" liczb pierwszych sitem erastotenesa (jest jeszcze sito Atkina-Bernsteina) a Ty wyskakujesz, że nie chcesz żadnych linków z wikipedii.

2. Losowanie dużej liczby i sprawdzanie czy jest pierwsza (zwłaszcza dla wielkich liczb) jest chyba najgłupszym pomysłem z możliwych - poczytaj o gęstości liczb
  • Odpowiedz
@stefanf: tak, wiem że SĄ :) Chodzi o wygenerowanie losowej.

@koob: wytłumacz mi w takim razie że sito przy wielkich liczbach jest mniej głupim pomysłem :) i nobel za gotowy generator który losuje liczbę pierwszą dla @stefanf, nie stworzył ale pokazuje Ci na niego namiar
  • Odpowiedz