Aktywne Wpisy
rysiekryszard +10
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Komentarz usunięty przez moderatora
Dla mnie jednak słowo prawica nie jest tak dokładne jak lewica.
Przy lewicy podział jest prosty, socjaliści i komuniści.
Przy prawicy pojawiają się już, liberałowie, nacjonaliści, chadecy, patrioci, nacjonaliści nie liberalni, itp.
@GeraltRedhammer: Z lewicą też nie jest tak latwo. Z jednej strony masz anarchistów, z drugiej komunistów (dwie skrajnie odmienne grupy). Masz lewicę skupiającą się na redystrybucji dóbr i kontroli światopoglądowej, a masz też taką zdecydowanie umiarkowaną pod względem ruszania gospodarki, a skupiająca na wolności światopoglądowej z utrzymaniem pewnego socjalnego minimum.
Dlaczego skrajnie odmienne ? Cel mają ten sam, co najwyżej niewiele różnią się jeśli chodzi o sposób wprowadzenia ustroju.
Socjalizm z tymże podobno u nich jest on wolnościowy.
No i światopoglądowo są całkowicie lewicowi (z wyjątkiem Narodowych Anarchistów, choć nie wiem jak coś takiego może w ogóle istnieć).
Anarchiści uważają że władza powinna być w rękach całego społeczeństwa, a nie tylko i wyłącznie rządu.
Anarchistyczna "wolność", nie ma nic wspólnego z normalną definicją tego słowa. Wg nich np. lokalna społeczność MUSI, zająć się przykładowo bezdomnymi, bezrobotnymi itp.
Oczywiście ja mówię o anarcho-syndykalizmie, czyli najpopularszym poglądzie wśród anarchistów. Ty mówisz zaś o anarchokapitalizmie, formie rzadko spotykanej.