Aktywne Wpisy

srgs +151
marza jest marza bo wiadomka ze mieszkanie jest jak capucina
#nieruchomosci
#nieruchomosci
źródło: Global-Insulin-Price-e1699935372494
Pobierz
Milo900 +38
źródło: temp_file3372063145138456150
Pobierz

Mam taki pomysł na serię wpisów na mirko z zadankami uczącymi języka clojure. Jest to dość oryginalny język - taki bardziej funkcyjny i unowocześniony LISP, jest stronka http://tryclj.com/ na której można się pobawić interpreterem, i jeśli będzie kilku chętnych będę zamieszczał opis języka i proste zadanka do zrobienia (proste, żeby nie trzeba było nic instalować - można rozwiązywać na tej stronce tryclojure).
Clojure jest fajne, bo można w kilku linijkach dużo zrobić, no i zmusza do przestawienia się na myślenie funkcyjne o programowaniu. Warto poznać inne podejście, jeśli ktoś do tej pory tylko obiektowo programował.
Na zachętę sumowanie nieparzystych elementów tablicy w clojure wygląda tak:
(reduce + (filter odd? [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10]))jeśli chcemy wykonać to równolegle zamiast na 1 wątku, wystarczy dodać "p" i zaciągnąć bibliotekę.
(preduce + (filter odd? [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10]))Clojure ma też software transacional memory (czyli można pisać wielowątkowo bez lockowania praktycznie), oraz makra jak w lispie (czyli można zmieniać składnię clojure używając clojure - większość featurów języka to po prostu biblioteki).
Choć równie bardzo chciałbym się nauczyć Haskella, bo jednak to programowanie funkcyjne wydaje się być kuszące.
Poza tym do nauki funkcyjności to #haskell się też mocno nadaje. Nawet nie wiem czy nie bardziej niż Clojure.
@Hauleth: nie umiem scheme, kiedyś próbowałem, ale odstraszyły mnie struktury danych - w clojure są bardzo sensownie zaprojektowane, i mają różne literały,
cari
cdrsą ogólnolispowe. Może i niekoniecznie praktyczne (choć niby Racket coś tam na rynku ma), ale za to IMHO najlepszy język do nauki na początek.