Wpis z mikrobloga

@srgs daj spokój, oni mają KOSZTY! Jak za drogo to nie kupuj, proste. ( ͡º ͜ʖ͡º)

A tak BTW gdzieś czytałem, że producenci leków w USA wydają kilka razy więcej na reklamy i lobbing niż na badania.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
A tak BTW gdzieś czytałem, że producenci leków w USA wydają kilka razy więcej na reklamy i lobbing niż na badania.

@Aqua_Tofana: to chyba chodzilo o polfe skupionej an wymyslaniu chorob typu niespokojne nogi
  • Odpowiedz
@srgs: w sumie to co stoi na przeszkodzie żeby amerykańce uprawiali turystykę lekową? Z tego co wiem, to dopuszczalne jest zabieranie insuliny na pokład więc powinni mieć możliwość przylotu do np. Polski, recepty, realizacji zamówienia i powrotu z np. dawką wystarczającą na 3-4 miesiące. Narzut wynosi równe 1000%
  • Odpowiedz
@srgs: W ekonomii poza krzywą popytu i podaży jest jeszcze gotująca się żaba. Tak długo jak bijesz klasę robotniczą (zarówno to co nazywamy blue collar/labour/fiziole jak i klasą średnią/white collar/ korpo szczury) bez zostawiania śladów to możesz im powoli (lub czasem też szybko) dokręcać im śrubę.

Taka insulina to wierzchołek góry lodowej. Kreacja rynków finansowych czy spekulacja mieszkaniówką to jest dopiero temat.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ovsky: bo roznica nie jest az tak duza zeby to sie oplacalo, zwlaszcze ze jak nie masz na szota to nagle masz miec na bilecik do europy? Natomiast turystyka medyczna istnieje i ma sie dobrze. z polski do turasa na zabiegi estetyczne. Czy znajomi z us / nz liczyli ze oplacalo by im sie przylecic do polski na kilka miesiecy zeby im implanty zebow wstawili (gdzie od nas potrafia do
  • Odpowiedz

@Aqua_Tofana: aż przykro myśleć ile dobrego dla chorych mogłyby te chuje zrobić gdyby ich przydusić w tak potężnym państwie jak USA ()

• Odpowiedz
Z tego co wiem, to dopuszczalne jest zabieranie insuliny na pokład więc powinni mieć możliwość przylotu do np. Polski,

@ovsky: jak zwykle wolny ryneczek stwarza problemy nie istniejące w żadnym innym systemie, po prostu jedź na drugi koniec świata kupić leki bro!
  • Odpowiedz
@srgs: To jest straszne jakim p-------m miejscem jest usa. Im jestem starszy tym bardziej "american dream" traci w moich oczach. Już walić wszechobecną b--ń i ćpanie na ulicach, gdzie całe dzielnice potrafią być z------e zombie po fenta. Już walić, że niektóre osiedla to getta, gdzie jak wejdziesz to nie wyjdziesz... Masz cukrzycę i nie jesteś bogaty - gratuluję, umierasz. Masz jakieś schorzenie poważniejsze od grypy, a nie jesteś bogaty -
  • Odpowiedz
@srgs jakby tak kupić w Turcji, zawieść do USA, to człowiek by mógł dużo zarobić czy jakieś mafie by go zabiły za psucie interesu?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 7
@sierramikebravo: w amerikan dream ludzie wierza, zwlaszcza jest to bardzi silne w pierwszym pokoleniu imigrantow z ameryki poludniowej czy kuby. A pozniej to trafiaja w obiecia korpo i nawet nie widza jak sa mieleni.
A co do wydatkow medycznych to, jak dobrze pamietam, to oni w usa na obamacare i inne medicaidy wydaje wiecej niz cala europa, ale za to maja do dyspozycji miliardy dlugow za leczenie.
Jak widze czasami
  • Odpowiedz
@srgs wiesz, że FDA skutecznie stoi na przeszkodzie, żeby sobie przywiesić kilka razy tańsza insulinę z Kanady? To jest rezultat troski państwa o obywatela, by na rynku mogły być wyłącznie leki bezpieczne, dopuszczone przez urząd, a nowe leki niechętnie są dopuszczane na ten zamknięty rynek, bo to konkurencja
  • Odpowiedz
@sierramikebravo w stanach jest obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne i każdy pracujący je posiada, najbiedniejsi dostają dopłaty do składek, czyli słynny Obamacare, są nawet karty EBT na żywność dla najbiedniejszych, zresztą to tam powstał największy socjalny program w historii świata „War on poverty”, który w ogóle problemu biedy nie zmniejszył tylko powiększył
  • Odpowiedz
obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne i każdy pracujący je posiada

@zalogowany_user: Zajebiście. Ja posiadam autocasco ale chroni mnie tylko od gradobicia. Rozumiesz aluzję? Jak chcesz objąć wszystko, to musisz płacić bajońskie samy. Jak bierzesz takie na jakie Cię stać, to módl się żeby Cię jakiś kleszcz nie ugryzł, bo tego ubezpieczenie nie obejmie. Podczas covida ludziom wypowiadali umowy, bo ich ubezpieczenie nie obejmowało pandemii. Dla nas komedia, dla nich dramat. Państwo bardziej
  • Odpowiedz
@sierramikebravo USA od lat jest niszczone przesz lobbing, w rezultacie aby przykleić plaster czy wbić igłę może tylko wykwalifikowany specjalista po kilku latach drogich studiów, koniowały dawały naprawdę duże łapówki politykom, tam masz naprawdę wyśrubowane i przesadzone regulacje całej służby zdrowia
  • Odpowiedz