@gerkemateusz: Jest to dysk twardy pierońsko szybki, to tak w skrócie.
Prędkości odczytu nawet w najtańszych modelach sięgają 500 MB/s zapisy już trochę słabiej, ale czas dostępu jest błyskawiczny, ponieważ w klasycznym dysku głowica lata po talerzach, tutaj wszystko siedzi w kości pamięci (jak pendrive) i dostęp do każdej danej jest błyskawiczny. Popatrz sobie tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=OE5hHFVvUOo
@gerkemateusz: To są jakieś hybrydy. Najlepiej to kupić taki sprzęt, co ma osobno ssd i hdd, no chyba, że samo ssd wystarczy. Polecam wziąć minimum 120 gb ssd, żeby można spokojnie na tym działać (system, programy), a reszta albo na drugim klasycznym dysku, albo na zewnętrznym.
Siostra ma w lapku dwa dyski, jeden ssd 120 gb, drugi hdd 500 gb. Na ssd ma system i aplikacje, multimedia ma na HDD.
@gerkemateusz: A proszę bardzo. Tylko nie ładuj się w hybrydy i inne takie wynalazki. Osobny ssd i ewentualnie osobny hdd. Przy zakupie lapka 250 zł to nie majątek, a skok jakościowy pracy na takim sprzęcie ogromny. Ja do swojego starego della wstawiłem taki dysk i byłem w szoku, że ten sprzęt może tak szybko działać, a ma tylko sataII, które wyciąga może połowę tego, co oferuje ssd :)
@Felonious_Gru: Można, mi 120 gb wystarcza spokojnie, mam jeszcze wolne 75 gb a i pewnie jeszcze coś by szło odzyskać, wywalając ostatnio zrobione zdjęcia na hdd, czy jakieś starocie.
Mając 250 gb i tak bym musiał część danych mieć na hdd, więc minimum 500 gb by mnie teraz interesowało, a tak pośrednie pojemności nie robią większej różnicy, bo i tak kabelek usb z kieszenią na hdd bym miał zwykle wpięty
@piotreek88: czyli kupuje lapka powiedzmy z dyskiem hdd 1TB, kupuje dysk 120GB SDD i podmieniam, windows 8.1 spokojnie bedzie smigal a dysk hdd bede mial jako zewnetrzny na zdjecia itd.
#elektronika #laptop #laptopy #lenovo
Komentarz usunięty przez autora
Prędkości odczytu nawet w najtańszych modelach sięgają 500 MB/s zapisy już trochę słabiej, ale czas dostępu jest błyskawiczny, ponieważ w klasycznym dysku głowica lata po talerzach, tutaj wszystko siedzi w kości pamięci (jak pendrive) i dostęp do każdej danej jest błyskawiczny. Popatrz sobie tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=OE5hHFVvUOo
ten sam sprzęt różni się tylko dyskiem.
Siostra ma w lapku dwa dyski, jeden ssd 120 gb, drugi hdd 500 gb. Na ssd ma system i aplikacje, multimedia ma na HDD.
Mając 250 gb i tak bym musiał część danych mieć na hdd, więc minimum 500 gb by mnie teraz interesowało, a tak pośrednie pojemności nie robią większej różnicy, bo i tak kabelek usb z kieszenią na hdd bym miał zwykle wpięty
zlecales komus wymiane czy samemu?
Wymiana dysku to prosta sprawa o ile od spodu jest klapka do niego. Ja wymieniałem sam, a mój laptop klapki nie posiadał, więc trochę mi ta