Wpis z mikrobloga

#wot #worldoftanks #wypokowyturniejwot

Okej, zatem uroczyście ogłaszam założenie tagu #wypokowyturniejwot, pod którym od teraz winno się umieszczać wszelkie informacje i uwagi odnośnie mirkowego turnieju w WoT-a.

Oryginalny pomysł zakłada formułę 3 na 3, ale to może ulec modyfikacji w razie potrzeby.

W zasadzie wszystko może ulec modyfikacji w miarę potrzeby, bo pomysł jest dopiero w powijakach. Piszę ten wpis, by zadać pierwsze, bardzo ważne pytanie - kto podejmuje się organizacji tego? Na mnie nie liczcie, a przynajmniej nie teraz, gdyż sesja za pasem i nie mam czasu, więc nie chcę się póki co pisać na coś, czego mogę nie być w stanie zrobić. Możecie ewentualnie poczekać do czerwca gdzieś.

Druga sprawa - czy ktoś ma możliwości oraz chęci, by streamować mecze, a w miarę możliwości także komentować? Byłby to bardzo fajny element, który nadałby smaku całemu turniejowi. Może któryś z wypokowych weteranów - @vdr na przykład?

Wołam wszystkich, którzy zaplusowali lub wypowiadali się pod poprzednim wpisem.

@kubakabana: @Spartacus999: @blyskotliwy: @Losiuu: @WojTech80: @elniks: @Pawellus: @layne90: @eugeniusz_geniusz: @sprawa: @black_fort: @pejczi: @w_szafa: @jacekbe: @Rittel: @gobi12: @layne90: @Rick_Deckard: @cesar90: @Traczex:
  • 25
Zasady jak z esla, żadnych td, jeden magazynek na team i tryb spotkaniowy na mapach ; prochorovka, lakevill, kopalnie, ensk, himml, ruinberg. Tiery tylko 8. Jak dotąd zgłosiło się 21 osób łącznie do tego pomysłu czyli 7 drużyn tylko. Fajnie by było uzbierać tak gdzieś chociaż z 8 czy 16 drużyn żeby nikt nie musiał wygrywać walkowerem :-)

@Emes91:
Takie zasady esla. Tdki to maszyny do kamienia. Obie drużyny by remisowaly bo obie by kampily z tdkami. Taki rhm np, strzeli cie z 60 z krzaków i pozostaje niewidzialnym i dalej kampi niewzruszony. Gra w eslu powinna być dynamiczna, nie opierajaca się jedynie na tym by trzy rhmy czy isu kampily 10 minut. Nikomu by się nie chciało grać takiego 3na3

@eugeniusz_geniusz:
@Emes91:

@sprawa: Na początek trzeba pospamować mirko, żeby się więcej chętnych zebrało bo nie każdy pilnuje tagów. Myślę że tydzień to minimalny czas na zapisy.

Szczerze mówiąc to nie wiem czy sztywne przyjmiwanie zasad z ELS to dobry pomysł, bo nakładają dużo ograniczeń, a mamy mało zawodników. Wydaje mi się, że u większości mogą być problemy z grywalnym 8 tierem. Może lepiej ustalić limit na sumę tierów w drużynie i
@Emes91: może grajmy wszyscy tym samym niskotierowym badziewiem typu BT-7 czy PzII? Wtedy odpadnie problem z początkującymi, którzy nie mają czołgów i z dynamiką gry - tym się gra szybko i raczej nie kampi. I nie ma problemów z balansem, bo wszyscy mają to samo.
Na początek trzeba pospamować mirko, żeby się więcej chętnych zebrało bo nie każdy pilnuje tagów.

@gobi12: Myślę, że problemem jest to, że parę osób ma mnie na #czarnolisto, bo najwyraźniej czytanie moich postów jest dla nich zbyt wielkim bólem psychicznym xD. Jak chcecie, to możecie informować osobno.

@elniks: Zwracam uwagę, że tam grali 7/42, czyli coś jednak mocno innego od 3 na 3.

@Rittel: VIII tier to nie
@Emes91: Potrzebowałem jakieś 5k bitew żeby dojść do VIII tieru :P: A do tego wypadałoby mieć jakiś nadający się do turnieju - nie-TD, nie-arta i nie-gówniak. A turniej ma być chyba dla zabawy, więc nie wiem czy jest sens filtrować graczy w ten sposób.

@Rittel: Czasem też robi się turnieje na VI tierach, ale to będzie festiwal Sportów i Hellkatów, a ja rzygam tymi OP gównami i nie zamierzam się w to bawić.
@Rittel: Nie jestem pewien, czy to rozwiązanie. Po prostu trzeba IMO przeprowadzić sondaz jakiś, by sprawdzić, jak potencjalnie chętni stoją z czołgami.

Grywalne VIII do tego typu rzeczy to przede wszystkim:

IS-3

AMX 50 100

AMX 13 90 (ew. inny piździk, np. WZ-132)

110

T-32

T69

Pershing

Czasami używano też ISa-6

Z TD-ków to by było jeszcze Jpanther II i RHM, ale wygląda na to, że je się wyklucza.
@kubakabana: Wierz mi, że na podstawie tego, co teraz obserwuję w swoim klanie, drabinka jest o wiele lepszym pomysłem. Z momentem, kiedy parę drużyn z dołu tabeli uzna, że już nie ma szans na uzyskanie satysfakcjonującej ich pozycji, będzie bardzo ciężko ich zmusić do rozgrywania meczów.

A tiery 5 i 7 nie lepiej?

Widzę, co tam zrobiłeś, ale nie xD
Ale w turnieju będą teamy co raz dostana w dupe i wypadna, bo rozumiem ze to jest drabinka?

@kubakabana: Cóż, nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko. Można pomyśleć o jakiejś alternatywnej drabince dla przegranych, ale to nie wiem.
@Emes91: Bo tak to wiesz , odpadnie na poczatku polowa graczy i stwierdzi , super turniej #!$%@?

Moj zamysl jest taki żeby grać chociaż kilka meczy, np na początek male grupy w nich mecze i najlepsi wychodzą dalej, z drugich miejsc grają ze sobą itd
@kubakabana: widzę że zanim zaczniemy grać, to oczywiście wypokowe konsultacje, kombinacjre dialogi kłotnie.... nie można po prostu skrzyknąć się i grać? czuję, że minie tydzień dwa a Wy dalej będziecie się naradzać co do zasad.... dajcie znać jak już poustalacie coś
Tiery 8 są najbardziej zbalansowane poza tym ja niczego innego prawie nie mam oprocz dych i 9. 8mki mam przygotowane na esla i na inne rzeczy, mam wszystkie oprócz t69. Ja bym się raczej nie pisał na ten turniej jeśli ma być na innych tierach niż 8. Tiery 8 są najlepszym rozwiązaniem ponieważ są najlepiej zbalansowanym tierem.

@Emes91:

@gobi12:

@black_fort:
widzę że zanim zaczniemy grać, to oczywiście wypokowe konsultacje, kombinacjre dialogi kłotnie....

@black_fort: Tak, chyba dałem do zrozumienia, że od tego jest ten wpis... Chyba mądrzej wszystko ustalić zamiast się zabierać "na żywca"?