Wpis z mikrobloga

@sylwiayaha: Okej, to zasypuję pytaniami:

1. W którym momencie dodawać barwniki spożywcze? Chcę np. mieć trzy kawałki w różnych kolorach z jednej porcji. Mam ten barwnik po prostu wgnieść w jeden kawałek?

2. Jeśli pokryję tort warstwą lukru plastycznego (w stylu angielskim), to czym przyklejać ozdoby wykonane z tego samego materiału?

3. Czy ozdoby (tj. kwiatki, ludki i inne takie) z lukru plastycznego mogę zrobić wcześniej i przechowywać je np. w
@piglet:

1. Dokładnie tak. Wyrabiasz masę cukrową i dzielisz ja na tyle części, ile potrzebujesz kolorów, a następnie dosypujesz poszczególny barwnik i wyrabiasz na nowo. Jeżeli masz barwniki spożywcze w proszku, to bardzo ostrożnie dawkuj ilość, bo są mocno intensywne.

2. Albo lukrem (woda plus cukier puder), albo namaczasz szypułkę wodą i delikatnie smarujesz miejsca, które chcesz skleić.

3. Można zrobić wcześniej. Chyba, że chcesz, żeby dekoracja była w miarę miękka,