@vectus: Skrobia nie jest osmotycznie czynna przez co może być bez problemów magazynowana w różnych częściach rośliny nie zmieniając przy tym potencjału wodnego. Przez co bez problemu może być magazynowana w nasionach, ponieważ nie spowoduje to przedwczesnego napęcznienia nasiona.
A z sacharozą to do końca nie wiem, poszedłbym w drugą stronę że to że jest czynna osmotycznie pozowli ją transportować. Ew. żeby nie została wykorzystywana przez komórki podczas transportu (ale tego
@vectus: @Kajmel: sacharoza to bardzo duża cząsteczka i jej przesył z komórki do komórki jest bardzo utrudniony (i energochłonny o ile w ogóle możliwy). Dlatego lepiej ją syntetyzować na miejscu (w komórce). Druga kwestia, to rozpuszczalność w wodzie o której pisano wcześniej.
To już oficjalne - ten ordynarny kryptopisor startuje na prezydenta "dla jaj" - Czyli tak naprawdę, aby urwać kilka % przeciwnikom kandydata z PiSu. A to może mieć w tych wyborach kluczowe znaczenie
Dlaczego rosliny magazynuja cukry w postaci skrobii a transportuja sacharoze?
A z sacharozą to do końca nie wiem, poszedłbym w drugą stronę że to że jest czynna osmotycznie pozowli ją transportować. Ew. żeby nie została wykorzystywana przez komórki podczas transportu (ale tego
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez moderatora