Wpis z mikrobloga

NO #!$%@?, TRZYMAJCIE MNIE. To jest to "straszne zadanie o turyście" z powodu którego biedni maturzyści wypłakują oczy? No po prostu nie wierzę! Przecież rozwiązanie tego jest proste - no chyba, że przez ostatnie trzy lata na każdej matmie grało się na telefonie komórkowym (no ale to i tak wina złego CKE!). Ojojoj, biedni humaniści, liczyć im każą...

#matura #matura2014
Pobierz rss - NO #!$%@?, TRZYMAJCIE MNIE. To jest to "straszne zadanie o turyście" z powodu k...
źródło: comment_QvQfh6J423pWFP3Sg73FAxljDkZWIplF.jpg
  • 118
@spatsi: nie jasno się chyba wyraziłem. Deltę liczy w ten sposób, bo wynika to z twierdzenia bezouta, a to jest bezpośrednio związane z wyznaczaniem pierwiastka wielomianu. A deltę musimy wyliczyć, bo dzięki niej dojdziemy do rozwiązania równania kwadratowego.

Generalnie jestem zawiedziony, że nie stał za tym jakiś ciekawszy tok myślowy.
@rss: Powiedz mi tylko - po #!$%@? ten post? Możliwość dowartościowania się, powiększenia e-penisa, bo idioty-maturzysty mają problem z trudniejszym (biorąc pod uwagę banały z zeszłych lat) zadaniem? Ludzie są dla mnie niepojętym gatunkiem, byle innym #!$%@?ć.
@SiergiejPatov:

bo idioty-maturzysty mają problem z trudniejszym (biorąc pod uwagę banały z zeszłych lat) zadaniem?

Ojej, no biedaczki. A pupcie już sami podcierają czy nadal rodzice pomagają, bo to za trudne? Mam nadzieję, że skrócą studia do jednego semestru - przecież uczenie się dłużej jest takie trudne, główka aż boli. Aż dziw, że jeszcze nie ma na ten temat płaczliwych grup na fejsiku (bo o zadaniu już są).

Powiedz mi tylko
Żenadłam z ludzi w tym poście, którzy są teraz wielkimi matematykami, a na swoich maturach też pewnie nie jeden był obsrany i nie takiego zadania by nie tknął.

@qtaz: widzę, że fakt, że nie każdy jest idiotą, jest dla ciebie czymś niepojętym? W ogóle to gratuluję "żenadłania" nie z tych, którzy wykazują się brakiem podstawowej wiedzy, a z tych, którzy śmieli to wytknąć.
@rss: A co w stosunku do ludzi, którzy swoją głupotę nie tłumaczą niczym? Dlaczego niby miałbyś odczuwać pogardę dla kogokolwiek, kogo nie znasz, tylko z tego powodu, że jest debilem z matematyki? To ma tak znaczny wpływ na jego charakter?

To trochę wygląda na jakiś kompleks z Twojej strony. Opinie można wyrażać, tylko boli mnie takie #!$%@? zachowanie w stosunku do innych, bo tępaki majo problem z zadaniem. Trochę pokory.
@SiergiejPatov:

To ma tak znaczny wpływ na jego charakter?

Charakterem nikt nie wyżywi rodziny, nie dołoży się do PKB i nie podejmie decyzji w wyborach - to są przykłady rzeczy, które dotykają nie tylko samego półgłupka, ale i ludzi wokół.

Dlaczego niby miałbyś odczuwać pogardę dla kogokolwiek, kogo nie znasz, tylko z tego powodu, że jest debilem z matematyki?

Właśnie napisałem dlaczego. :) Poza tym wiadomo: każdy się może pomylić czy
@rss: Mógłbyś jakoś łopatologicznie wytłumaczyć czemu nie można rozwiązać jak @Mikolajson ? Maturę zdałem już jakiś czas temu i zaraz polibudę skończę, a tak właśnie zabrałem się za to zadanie :P

Dobra już sam się dowiedziałem jak policzyłem czasy dla jednej i drugiej prędkości to wyszło 65 minut, mimo że średnia się zgadzała.
Charakterem nikt nie wyżywi rodziny, nie dołoży się do PKB i nie podejmie decyzji w wyborach - to są przykłady rzeczy, które dotykają nie tylko samego półgłupka, ale i ludzi wokół.

@rss: bzdura. Znam jedną osobę, która nie ma absulutnie zielonego pojęcia o tematach ścisłych a zarabia znacznie lepiej niż nie jeden programista. Jest handlowcem. Charakter mu się przydał.

Generalizujesz strasznie. O ile zgodzę się z tym, że maturę zdać nie
Ale przecież tu wystarczy zwykłe równanie kwadratowe albo układ równań typu:

x * t/60 = 2,1

1/60 (x+1)(64-t) = 2,1

Zadanie na poziomie licealisty z pierwszej klasy, zakładając, że w gimnazjum nie ma równań kwadratowych.