Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, probuje zrozumiec jak dziala #smarthome #inteligentnydom. Wydaje mi sie, ze BoneIO spelnia wszystkie moje wymagania, ale nie jestem elektrykiem wiec nie bardzo wiem jak to dziala. Z tego co zrozumialem to z wlacznika idzie skretka i wchodzi do inputow.

Chcialbym by prawy wlacznik zapalal tylko dwa skrajne swiatla (wlacznik wchodzi w in01) i wychodzi na out01, lewy lacznik wchodzi w in02 i wychodzi na out02 i zapala wszystkie lampy, Czy dobrze to rozkminiam? Czy prad do zasilenia zarowek idzie prosto z BoneIO?

Moze ktos z #elektryka pomoze
JaTobieTyMi - Hej Mirki, probuje zrozumiec jak dziala #smarthome #inteligentnydom. Wy...

źródło: image

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy prad do zasilenia zarowek idzie prosto z BoneIO?

@JaTobieTyMi: Tak, w sensie nie potrzebujesz dodatkowych przekaźników na wyjściach 230V.

Chcialbym by prawy wlacznik zapalal tylko dwa skrajne swiatla (wlacznik wchodzi w in01) i wychodzi na out01, lewy lacznik wchodzi w in02 i wychodzi na out02 i zapala wszystkie lampy, Czy dobrze to rozkminiam?

@JaTobieTyMi: Nie do końca. Włączniki wchodzą w swoje INy (i zwierają tam 24V VDD
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi
Musisz w głowie całkowicie rozdzielić włączniki od lamp. Nie mają ze sobą nic wspólnego elektrycznie.
Możesz mieć działające lampy, a nie mieć fizycznych włączników w ogóle.

Obwód lampy jest zamykany przez przekaźnik w BoneIO, czyli tak - zasilanie lampy przechodzi przez BoneIO.
Co ten przekaźnik załączy - to już właśnie smart i programowanie tego. Czy to sygnał z włącznika, czujnika, appki czy czegokolwiek, to osobna
  • Odpowiedz