Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #agd
Mirki, od kilku miesięcy mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i od samego początku zmywarka nie domywa naczyń. Odkamieniałam śmigła (chociaż nie były zakamienione, ale dla pewności), są drożne, filtry nie są zapchane, zmywarka słychać że chodzi, czasem naczynia się domyją ale nigdy to nie jest 100%. W większości są niedomyte, czasem puszczam to samo na parę cykli... Różne tabletki przetestowane, nie ma różnicy. Puszczam w niej te środki do czyszczenia zmywarek, to jest mała poprawa na 1-2mycia, chociaż i tak nigdy nie jest wszystko domyte. Śmigła nie są blokowane. Właścicielka mieszkania twierdzi, że przed naszym wynajmem mieszkali tu ludzie co twierdzili, że przez 4 lata nie użyli zmywarki ani razu, więc się "zastała". No ale kurna to już parę miesięcy. Czy to może być coś z pompą? Albo coś zapchane bardziej w środku że sama tego nie do czyszczę i potrzebny hydraulik? Bo już mnie to w-----a i niech właścicielka płaci za naprawę. Specjalnie wybrałam to mieszkanie bo właśnie miało zmywarkę
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kurdenos nie wiem co to za zmywarka, ale właścicielka tu dawniej mieszkała więc sprzęty nie są jakieś c-----e. Np. pralka, lodówka jest sztos. Tylko ta zmywarka. Ja myślę że ci poprzedni lokatorzy ściemniali, bo to niemożliwe przez 4 lata nie używać zmywarki
  • Odpowiedz
@MechanicznaPitaja: naprawdę nie ma tam nigdzie jakiegoś symbolu modelu? Możliwości jest wiele. Grzałka, elektrozawór, dozownik, pompa albo zalepiony syf.

Podstawa na początek to filtr w wannie (ten wykręcany). Następnie sól i nabłyszczacz.

Jeśli po środkach czyszczących jest niewielka, ale jednak poprawa, to spróbowałbym prosty sposób czyli butelka octu spirytusowego wlana po 15 minutach cyklu bez naczyń na najwyższej temperaturze. Po tym powtórzyłbym cykl na najwyższej temperaturze jeszcze dwa razy, bez
  • Odpowiedz
@lansvans: model to Beko DIS 1520 N. zrobiłam z tym octem jak mówiłeś, poprawa była na 1 mycie. dodatkowo zastanawiam się, czy na dole zmywarki po wykręceniu filtra powinna tam stać woda? pełni to rolę syfonu czy jednak coś jest nie tak? plus - gdy zmywarka napełnia się wodą, ale też w momencie gdy ją odprowadza, w zlewie mi się robią bąbelki w odpływie - zastanawiam się, czy hydraulika w
  • Odpowiedz