Aktywne Wpisy

Minieri +487
Dzisiaj zmiana idealna. Tak wyszło że zacząłem nietypowo o 23:00 a skończę już o 6:00 czyli załapię się jeszcze na początek porannego ruchu. Zmiana nietypowa bo tak mi wyszło z godzinami po tym jak musiałem zastąpić kolegę na innej stacji sieci. Ogólnie ostatnio robiłem sporo godzin i miałem mało czasu, ale w końcu udało się trafić na spokojną, jak zawsze w tygodniu, nockę. Taką na której spokojnie zjem, poczytam i zrobię dotrwam
źródło: ac774bde7bc1563cde4ffdf7cf43f6cbphoto165601851269647f333702a3b
Pobierz
Beka z ludzi co zmieniaja opony dwa razy w roku w czasach kiedy można kupić dobre całoroczne. Może i maja odrobinę gorsze parametry w lato oraz w zimę, ale warto zauważyć że przez sporą część roku jest okres przejściowy kiedy są znacznie lepsze niż letnie i zimowe. #motoryzacja

Mam kilka pytań związanych z tworzeniem prostych stron dla klientów, w szczególności w Next JS.
Nigdy się w to nie bawiłem, a ostatnio dostałem kilka zleceń za fajne $$$ i być może się tego podejmę.
Planowałem stworzyć te strony jako statyczne i hostować na swoim serwerze, bo i działa to szybko i jest tanio, jednak zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1. Formularz kontaktowy - czy użycie w takim przypadku EmailJS to jest dobra praktyka? Czy zakładam wtedy jedno duże konto dla wszystkich klientów czy dla każdego klienta zakładam osobne konta?
2. Czy to ja przygotowuję politykę prywatności dla klienta czy oni sami sobie to ogarniają ? Tu potrzebuję to ze względu właśnie na ten formularz kontaktowy i recaptchę.
A być może statyczne strony hostowane na swoim serwerze (ja używam seohost) to jednak nie jest dobry pomysł jeśli chodzi o tworzenie stron dla klientów?
Co do polityki to kup sobie jakiegoś gotowca z fakturą od prawnika jeśli chcesz to dalej komuś dawać, potem tylko dane firmy podbijaj.
Warto też rozważyć opłacanie za klientów domen... potem oni o tym zapominają. Ja tak robię od jakiegoś czasu.
A wracając do formularza - jakie są praktyki przy takim formularzu kontaktowym przy stronkach napisanych w JS?
O WordPressa nie pytam bo się brzydzę.
@hexgate: ja tam wolę właśnie tego WP zainstalować i normalnie wychodzą z maila w domenie...
natomiast w większych systemach upoważniam Amazon SES do wyysłki na poziomie DNS i poprzez SESa wysyłam po SMTP.
ale u mnie zawsze mój serwer najpierw dostaje wiadomość z frontendu i potem
A swoją drogą... czy tworzenie takich zwykłych stron internetowych dla klientów to opłacalny biznes? Myślałem, żeby to może ewentualnie kiedyś przekształcić w tworzenie większych aplikacji i finalnie ewoluować w software house, ale być może zbytnio bujam w obłokach.
Miałem kiedyś sytuacje że postawiełem WP na szablonie od agencji, ich klient to niby zaakceptował. Pod koniec prac dostaje FWD od kierownika z tej agencji z żalami ich klienta że strona jest brzydka... opierdzieliłem że po co mi to wysyła...