Wpis z mikrobloga

mirki, wyjeżdzam do #praca #zagranico do #holandia i mam pytań kilka:

1) jakieś ogólne porady, tipy, czego absolutnie nie robić, co można zrobić?

2) jak z #!$%@? tam na miejscu, sprzedają obcokrajowcom te ich słynne ciasteczka czy nie?

3) jakie jest najlepsze konto walutowe na taką wyprawę? wbk ma darmowe "od zawsze", może coś się zmieniło?
  • 16
@khrone

1) przygotuj sie ze 90% rodakow tutaj to cebula over 9000, serio, zebys nie byl zaskoczony :)

2) w kazdym wiekszy miescie masz koffishop, normalnie idziesz kulturalnie z dowodem osobistym i kupujesz co chcesz :)

3) ja mam walutowe w alior banku, place tylko 5 zl miesiecznie za karte i 5 zl za wyplate kasy w bankomacie
@Khrone: 6 ojro? Raczej niemozliwe, bo minimalna placa to troche ponad 9 euro brutto co wychodzi ponad 7 euro na godzine. Chyba ze jestes na wiekowce, czyli masz mniej niz 23 lata.

Ceny sa spoko, bardzo czesto sa promocje na piwo ze krata 24x 0,33litra za 9 euro, czyli poltora godziny pracy i masz piwo na caly tydzien, chleb od 0,70 do 1,50e, ja kupuje pyszna najtansza goude 850g za 4euro,
@Khrone: Aa no to faktycznie duzo mniej ci wychodzi na godzine, ale za to jestes super pracownikiem dla biura i holendrow :) Ziolo zajebiste, tylko duzo mocniejsze niz sieja z Polski, wiec na poczatku radze nie przesadzac :) Nie polecam "amnesi" :P
@abralinc: 0 doświadczenia przy czymkolwiek, jadę zarobić na 8 tygodni i wracam do polski cieszyć sie wakacjami :D czy taki super pracownik... tylko 1 firma się odezwała więc nie wiem, a rozesłałem do 30 rożnych firm i ogłoszeń. co to "amnesi"? btw jak coś to mogę na PW do ciebie pisać?
@Khrone: Super pracownik w sensie ze bedziesz musial robic to co wszyscy inni a pracodawca/biuro pracy musi ci placic o wiele mniej niz innym.

Amnesia to po prostu rodzaj ziola ktore mozna kupic w kofie. Jak wchodzisz do koffishopu to masz cale "menu" z roznymi rodzajami :) Wiec amnesii nie polecam, robi straszne sieke z mozgu i ogolnie wg mnie "niefajnie". Spoko, gdybys mial jakies pytania pisz smialo
@Khrone: Odblokowane. Cos Ty, na ogol fajnie jest za granica, nowe doswiadczenia, nowy kraj i kasa ktorej w Polsce bys pewnie nie zarobil. Jak jestes mlody to tym bardziej korzystaj :) Ja spadam spac, powodzenia
@Khrone: 1. W zależności od pracy i pracodawcy może być potrzebne zaświadczenie o nie karalności.

2. W zależności od miasta albo wchodzisz do kofika albo nie. Zawsze jeszcze jest ulica. ;) Z ciastkami różnie.

3. Zawsze po przyjeździe tutaj założyć w ING. Jest darmowe. ;)
@BySpeedy: @abralinc: pracodawca nie chciał odemnie zaświadczenia o niekaralności (w sensie ten pośrednik, http://abflex.pl/ ), ale numer konta i skan dowodu (z dwóch stron) chce już od "zaraz" by ten jakiś numer zatrudnionego w holandii wyrobić.

Rozmawiałem z nim telefonicznie itd. strona też wygląda ok, faktycznie do tych wszystkich rejestrów jest wpisany jak pisze na stronie... ale mimo wszystko boję się że to może być wyłudzenie danych osobowych. Co myślicie?
@Khrone: Chcą Ci wyrobić BSN numer (dawniej SOFI). To polski NIP. ;) Ale chyba lepiej by było wyrobić go osobiście na miejscu. Zapytaj o taką możliwość i bedziesz przynajmniej pewny. ;)
@BySpeedy: znaczy nie chcę kombinować skoro i tak koleś mega poszedł z ofertą mi na rękę (wyjeżdzam na 7 tygodni zamiast 8, bo rekrtuacja na studia) więc nie będę mu marudził skoro chce od razu wyrobić wszystko. po prostu wolę wszystko sprawdzić i zapytać czy "nic dziwnego" się nie dzieje ;)