Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace #pytanie

Mirki czy tak wygięty kabel Sata może być? Nic się nie uszkodzi? Próbuje przełożyć stare dyski do nowego komputera ale odległości między złączami Sata w kablu od zasilacza są strasznie krótkie i ciężko jednym kablem spiąć dwa dyski
ladykagami - #komputery #pcmasterrace #pytanie

Mirki czy tak wygięty kabel Sata może...

źródło: 1000007804

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@purrminator: Kurde to może się zaopatrze. Ale jak parę dni tak będzie to nic się nie stanie? Nie ogarniam tych kabli kompletnie. X-kom mi składał kompa bo dla mnie to czarna magia i zawsze się męczę nawet z głupim wpieciem dysku. A w kablach mam bałagan jak tylko coś ruszę
  • Odpowiedz
jak parę dni tak będzie to nic się nie stanie?

@ladykagami: nie ma opcji, tam trzeba o wiele większego kąta żeby coś wyrwać.

Nie ogarniam tych kabli kompletnie.

@ladykagami: zrozumiałe, nawet doświadczeni składacze potrafią dać ciała na kablach właśnie (czy to z powodu pośpiechu czy niekompetencji). Jest ciasno, trzeba kombinować, nie każdy umi, nie każdemu się chce...
  • Odpowiedz
Nie wiem jak te kable Sata do płyty głównej ładnie odprowadzić

@ladykagami: ekhm... mogę albo ładnie skłamać albo brzydko powiedzieć prawdę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Otóż tyle opcji cable managementu ile jakości samej obudowy. Im tańsza tym mniej zrobisz bo zwyczajnie fizycznie nie ma na "ładność i estetykę" miejsca. Więc polecam w twoim przypadku po prostu machnąć na to ręką: niech to spaghetti jest jak jest,
  • Odpowiedz
  • 0
@purrminator: Oki udało się, dyski działają :D

A co do tych kabli to tak realnie jak je lepiej odprowadzić po tym zdjęciu? No bo tam z lewej mam taką kieszeń na SSD i odległość do płyty jest krótka, a kabla dużo. Kupuje się krótsze kable żeby nie latały tak? Te tutaj to były dołączone do płyty głównej.
  • Odpowiedz
Może coś takiego by pomogło?

@Szala: nie ma opcji, za krótki. Tam trzeba jakiegokolwiek przedłużacza zasilania SATA z dwoma prostymi wtykami.

A co do tych kabli to tak realnie jak je lepiej odprowadzić po tym
  • Odpowiedz
  • 0
@purrminator może źle zrozumiałem problem ale chodziło mi o zaginanie kabla. Tutaj wystawiłby go w bok z dysku i mógłby podpiąć jakkolwiek kabel chce
  • Odpowiedz
@Szala: nie jaki chce a jaki ma ( ͡° ͜ʖ ͡°) a że ma kątowy to zwiększenie odległości od dysku nie pomoże nic a nic.

Tam problemem jest to że położenie dysku w obudowie wymaga wtyku zasilającego prostego a OP ma od PSU kątowy. I to się zwykłym przedłużaczem za grosze ogarnie.
  • Odpowiedz