Wpis z mikrobloga

#budownictwo #remontujzwykopem Jak to jest z ocieplaniem płytami PIR międzykrokwiowo? Czy nie trzeba wtedy stosować przerywy wentylacyjnej tak jak to ma miejsce przy ocieplaniu wełną międzykrokwiami? Pytanie powstałe po obejrzeniu tego filmu - https://www.youtube.com/watch?v=eqT86CxkLwc - a producenci zwykle jak coś sugerują to z czegoś to wynika ( ͡° ͜ʖ ͡°) Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie czy oni to dobrze robią i dlaczego.
Wegrzynski - #budownictwo #remontujzwykopem Jak to jest z ocieplaniem płytami PIR mię...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

gdy nie ma deskowania, a jest tylko folia?

@micz258: można a nawet lepiej bo ewentualna wilgoć ma łatwiej z odparowaniem, nawet piankę natryskują bezpośrednio na folię bez deskowania choć z autopsji wiem że wtedy ją potrafi rozprężąć do góry i ograniczyć albo całkiem zamknąć przestrzeń wentylacyjną pod łatami
  • Odpowiedz
  • 0
akurat na tym filmie to pustkę powietrzną zostawiają i to sporą

@darek-jg: No właśnie z tego co widzę to nie. O ile przy między pierwszymi dwoma krokwiami tak, ale to dlatego że pod deskowanie jest jakaś listwa po prawej stronie. Przy następnych mi się wydaje że nie, bo dociskają do końca. Zresztą nie jest to zabezpieczone żadnym sznurowaniem ani niczym żeby nie doszło do końca.

Pytanie - a jak to
  • Odpowiedz
To nie jest tak, że się nie boimy skraplania, bo płyta PIR sama w sobie jest gazoszczelna?

@Wegrzynski: płyta jest zabezpieczona folią aluminiową ale przykręcasz ją wkrętami które już naruszają folię i trochę tego powietrza z para tam może przechodzić
  • Odpowiedz
  • 0
płyta jest zabezpieczona folią aluminiową ale przykręcasz ją wkrętami które już naruszają folię i trochę tego powietrza z para tam może przechodzić

@darek-jg: Międzykrokwiowo chyba nie stosuje się wkrętów, bo pianka niskoprężna wystarczy, nie?

Rozmawiałem z moim kierownikiem budowy, mówi że do płyt PIR międzykrokwiowo nie widzi potrzeby, bo PIR jest paroszczelny, od góry mam deskowanie z papą więc tam wilgoć się nie będzie kondensować bo tam wilgość się ogóle
  • Odpowiedz