Wpis z mikrobloga

Witam wykop, od niedawna nie daje spokoju mi śmierć brata mojego pradziadka. Parę dni temu będąc u rodziny dowiedziałem się o historii mojej rodziny lata wstecz. Brat mojego pradziadka walczył w partyzantce w okolicach Krakowa, być może tereny łuczyc, kocmyrzowa. Mając 20 lat niestety został wydany przez bandę, która tropiła i podawała Niemcom informacje kto, gdzie i jak. O dziwo byli to inni Polacy, mam parę nazwisk, ale nie o to chodzi. Moja babcia, świętej pamięci dużo życia młodzieńczego poświęciła by znaleźć grób gdzie leży brat jej ojca niestety bez skutecznie. Ślady prowadzimy na cmentarz w Giebułtowie koło Krakowa. Niestety tam się urywa trop. Zginął poprzez strzał w głowę na terenie fortu Mistrzejowice, koło Batowic. Jeśli jest tutaj jakis historyk, fan tamtych powstań, grup, może przybliżyłby do znalezienia grobu. Bardzo mi na tym zależy, niestety coraz mniej osób żyje, z tamtego okresu. Pozdrawiam serdecznie
#historia #krakow #2wojnaswiatowa #wykop
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Romaninho98: próbowałeś czegoś dowiedzieć się w IPN? Wiem że współpracują z archiwami niemieckimi, odnalazłem w ten sposób kilka niemieckich dokumentów odnośnie rodziny. (straty.pl)
  • Odpowiedz
@Romaninho98: mimo to jednak spróbowałbym złożyć wniosek do IPN. Z tego co pamiętam, to szukali tutaj na miejscu a także została wysłana prośba to archiwum niemieckiego. Nie wszystkie dokumenty są w formie cyfrowej więc może to trochę potrwać. Dostałem chyba po pół roku informację że udało się znaleźć kilka dokumentów i zostałem zaproszony na odbiór w Wieliczce. Miła wizyta w której pracownik przetłumaczył oraz poopowiadał jak mogła wyglądać sytuacja.
Nawet
  • Odpowiedz
@Romaninho98: Znam podobną historię z okolic. Pielgrzymowice, gmina Michałowice. Identyczna sytuacja, ktoś z sąsiadów dał znać, że poszukiwani przyszli na noc do domów. Zostali schwytani i rozstrzelani w bramie cmentarza parafialnego w Więcławicach.
Może poszukaj starych ludzi w okolicy, może ktoś jeszcze pamięta opowieści rodziców.
  • Odpowiedz