Wpis z mikrobloga

Słuchajcie, chcę sobie kupić słuchawki, których będę używał przede wszystkim do gry na gitarze. Byłyby one podłączane do interfejsu Line 6 UX2, a w przyszłości także do wzmacniacza słuchawkowego (typu BOSS Katana GO).

Mam nawet upatrzony model, który mieści się w moim budżecie i ma ogólnie (patrząc na stosunek ceny do jakości) bardzo dobre opinie: AKG K240 Studio.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz: czy one są bardzo głośne dla otoczenia? Nie mam bowiem problemu z tym, że dźwięk z otoczenia będzie do mnie trafiał (lepiej wiedzieć, co się dzieje w domu, poza tym nie używam phase shiftera, a jak nagrywam gitarę, to w programie komputerowym bezpośrednio z UX2). Co innego, kiedy np. będę sobie chciał w nich pograć, a w międzyczasie żona będzie sobie coś dłubać w pokoju na telefonie. Brzęczenie strun i tak jest dla niej słyszalne, pytanie brzmi więc: czy dźwięk z tych słuchawek mocno hałasuje w pokoju, czy raczej stanowi tło dla wspomnianych strun?

Z góry dzięki! Co do modelu słuchawek - jeżeli macie inne propozycje, to chętnie przeanalizuję, aczkolwiek nie ukrywam, że ciągnie mnie do tych AKG.

#sluchawki #audio #kiciochpyta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tnai-wed: ww słuchawki są słuchawkami zamkniętymi - relatywnie niewiele przedostaje się na zewnątrz. Przy b. głośnym słuchaniu oczywiście tak, ale i tak nie za wiele. Nie kupuj na pewno słuchawek otwartych i półotwartych.
  • Odpowiedz
@tnai-wed errate: AKG 240 Studio są półotwarte, więc coś tam będzie "wypływać" z nich. Jeśli masz być jak najciszej to nie polecam ich. Sorki za wprowadzenie w błąd.
  • Odpowiedz