Wpis z mikrobloga

#gielda Czy ktoś może polecić jakieś konto IKE? Nejchętniej bym brał w mbanku bo już tam mam ekonto i emaklera, interesują mnie głównie obligacje i może jakieś dywidendówki - problem bo widzę że przy zakupie obligacji zapłacę 0.19% prowizji, przy odkupie pewnie też co dla przykładowych 100k będzie kwotą 380 zł. Znowu w PKO obrót obligami jest darmowy.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szechlemmechlem: z tego co wiem na IKE nie można mieć jednocześnie akcji i obligacji. Do obligacji jest IKE Obligacje. IKE akcyjne do końca roku otworzyć ma XTB i jeżeli zasady z brakiem prowizji też będą dotyczyć tego konta to będzie miodzio. Brak podatku belki, brak prowizji - eldorado ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@banzi: O widzisz to ciekawe o xtb. Ogólnie pko ma SuperIKE i pozwala inwestować w obligi i akcje z jednego konta, prowizje takie jak w mbanku za akcje, martwi mnie natomiast wpis "60,00 zł +0,1% wartości nominalnej obligacji zapisanych na koncie SUPER IKE w ostatnim dniu roku kalendarzowego, nie więcej niż 200,00 zł" za prowadzenie konta.
  • Odpowiedz
@banzi: Nie wygląda to tak źle, natomiast trzeba się liczyć że w SuperIKE na każde 100k które posiadamy w obligach trzeba płacić 160zł rocznie, dla 200k 260zł dla 300k 260zł itd. Wg tej tabelki chyba bardziej się opłaca SuperIKE i mieć dostęp do akcji niż same IKEobligacje,
Szechlemmechlem - @banzi: Nie wygląda to tak źle, natomiast trzeba się liczyć że w Su...

źródło: oplaty ike

Pobierz
  • Odpowiedz
z tego co wiem na IKE nie można mieć jednocześnie akcji i obligacji.

@banzi: @Szechlemmechlem Ja mam IKE w BOŚ-u. Generalnie obligacje mogę kupić, ale przez mechanizm giełdowy - nie detalicznie. Ale da się. Za zakup muszę zapłacić prowizję i tyle. No i cena obligacji nie jest 100 tylko jest już zmienna.
Sam z obligacji mam korporacyjne Kruka. Normalnie się zapisałem na emisję. Potem mi przydzielono pewną ich ilość
  • Odpowiedz