Wpis z mikrobloga

Odkryłem właśnie że napisy do #anime potrafią być czymś więcej niż po prostu paskiem na dole ekranu

Jak oni to zrobili wtf :D

włączone/wyłączone, czarna magia.

'[Chihiro]_Kono_Subarashii_Sekai_ni_Shukufuku_wo!_-_01_[Blu-ray_1080p_Hi10P_FLAC][77F38ACF].mkv'

ID : 3
Format : ASS
Codec ID : S_TEXT/ASS
Codec ID/Info : Advanced Sub Station Alpha
Compression mode : Lossless
Title : Chihiro
Language : English
Default : Yes
Forced : No

Odtwarzane w #mpv master race
assninja - Odkryłem właśnie że napisy do #anime potrafią być czymś więcej niż po pros...

źródło: image

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@assninja: nie, mam na myśli napisy robione przez społeczność fanów anime. Obecnie większość napisów pochodzi ze streamingów typu crunchyroll, netlix itd. Oni nie robią takich rzeczy.
Bpnn - @assninja: nie, mam na myśli napisy robione przez społeczność fanów anime. Obe...
  • Odpowiedz
  • 0
@Bpnn: ale że komuś chciało się je wklejać idealnie między palce tak by wszystko miało sens, no podziwiam

wcześniej widywałem tylko takie zwykłe, ewentualnie czasem przesuwane na górę ekranu żeby czegoś nie zasłonić
  • Odpowiedz
@assninja: Napisy do anime są prawie zawsze w formacie ASS, który pozwala na dość dużo w kwestii wyglądu. Za czasów świetności fansubów miałeś więcej "kreatywnych" napisów i trollingu. W ASS można też robić animacje. Poszukaj sobie starszych fansubów Commie(np Nisekoi), Irrational Typesetting Wizardry(NouCome). W filmie Gridman universe też w jednym momencie jest fajny efekt
https://youtu.be/a-tDUr-sV_k?t=215
gentooman - @assninja: Napisy do anime są prawie zawsze w formacie ASS, który pozwala...
  • Odpowiedz
@assninja: Jak robisz dla firmy to napisy muszą być jak najbardziej... czytelne + masz wyrabiać coś co się nazywa CPS - ilość znaków na sekundę chyba.

Fansubery mogą sobie robić co chcą.

@Bpnn Komu przeszkadzało? Ano
  • Odpowiedz