Wpis z mikrobloga

  • 0
@magda_em: po części taki rodzaj "domowej" pizzy bez sera, ale:
-- ciasto ma więcej drożdży (na 0.5kg mąki i 375ml wody 20g świeżych drożdżdzy),
-- dużo oliwy z oliwek (ja i tak daję mało, w przepisach jest więcej: 20g do ciasta, 20g na blaszkę pod ciasto i jak są ułożone produkty to polewam mieszanką czosnku, 20g oliwy i jakiś 40-50ml wody).
  • Odpowiedz
  • 0
@voov100: dokładnie też tak pamiętam :-) z tym że w tym cieście jest dużo więcej tłuszczu (jak podsumować z 60g oliwy), dodatkowo bardziej "chlebowe" wychodzi, chociaż lekkie ciasto. Tłuszcz i relatywnie spora ilość wody powoduje, że jest luźne, po wyrośnięciu łatwo wychodzi z miski prosto na blaszkę, w 30 sekund rozciąga się na całą powierzchnię, nie trzeba się z nim namęczyć. Moim zdaniem jedno z najprostszych do wykonania ciast drożdżowych.
bachus - @voov100: dokładnie też tak pamiętam :-) z tym że w tym cieście jest dużo wi...

źródło: f

Pobierz
  • Odpowiedz