Wpis z mikrobloga

Umiera mi mój HDD Western Digital 1TB Caviar Black 7200 64MB SATAIII (WD1002FAEX) po 11 latach i muszę poszukać zastępstwa. Zależy mi na długiej eksploatacji jak ten powyżej. Trzymam na nim dane, zdjęcia, filmy, część starszych gier (niewymagających SSD).
W co warto iść? Dalej WD? WD Black? Jest coś lepszego? 1TB ew. 2TB jak nie będzie dużo droższy.

#komputery #dyski #hdd
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzegoor: jeżeli to nie jest dysk, który będzie leżał odłączony, to w ogóle nie warto kupować takiego małego (1TB) HDD. O ile nie kupisz używanego, czy jakiegoś innego dziwactwa, to nawet nie będzie tańszy od SSD.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bpnn: mam SSD jako systemowy kupiony ok. 5 lat temu i też już powoli się kończy, więc głównie z powodu trwałości chciałem mieć HDD.
  • Odpowiedz
@grzegoor: U mnie własnie umarł WD60EFRX (6TB) w serwerze NAS. Generalnie nie polecam dysków WD. Teraz planuję zakup Seagate IronWolf ST18000NE000 (18TB) w zamian. Najwygodniej trzymać pliki na serwerze NAS, koniecznie z podłączonym UPS-em. Polecam co najmniej dwudyskowy ...
  • Odpowiedz
@grzegoor: przede wszystkim mieć kopie na co najmniej 2 oddzielnych nośnikach, bo każdy nawet najlepszy dysk w pewnym momencie padnie. Najlepszą opcją jest NAS + 1 dysk na "off-site" backup.
  • Odpowiedz
  • 0
@jfrost: @Jossarian: NAS leży w kartonie i chce go na dniach uruchomić, cześć ważnych rzeczy i tak trzymam na onedrive, ale mimo to w PC chciałbym mieć trwały dysk do 2TB - to lepiej iść w SSD i odpuścić HDD?
  • Odpowiedz
@grzegoor powiem tak, kupiłem z 2 lata temu baracude 2tb 7200obr. Głośne to i od poczatku ze środka dochodziły cykniecia jakby się głowica odstawiala co 15 sek. pomyślałem że kupię drugi z mniejszą ilością obrotów żeby było ciszej i padło na WD costam 300 2tb. I też ten dysk zaczął cykac. Potem się zaczęła wymiana zasilacza i wszystkiego dookoła i dysk jak cykał tak cyka. Czasem tylko zgrywam z jednego na
  • Odpowiedz