Aktywne Wpisy
Krole +5
Wpadłem na ten materiał YT i pod koniec sprawdziłem ile wydałem kasy na Steam i O: K---A
BTW ile wydaliście na gry w Steam?
jak sprawdzić: Pomoc - Pomoc techniczna Steam - moje konto - Dane powiązane z Twoim kontem Steam - Wykorzystane środki zewnętrzne
#gry #pcmasterrace #steam #komputery
BTW ile wydaliście na gry w Steam?
jak sprawdzić: Pomoc - Pomoc techniczna Steam - moje konto - Dane powiązane z Twoim kontem Steam - Wykorzystane środki zewnętrzne
#gry #pcmasterrace #steam #komputery
faramka +185
Oto NGC 7293, czyli Mgławica Ślimak. Znajdująca się w gwiazdozbiorze Wodnika odległa od nas o okolo 714 lat świetlnych mgławica planetarna.
Zdjęcie wykonałem z pomocą teleskopu SW 150/750 i niezawodnej kamery ZWO ASI 585. Na swoim rozklekotanym montażu mogłem wyciągnąć maksymalnie 16 sekundowe klatki i z połączenia wielu takich zdjęć (190) oraz wyciągnięciu materiału za uszy udało mi się uzyskać taki efekt, który jest nawet zadowalający. Ja tam mam radochę 😁
#astronomia #astrofoto #astrofotografia #kosmos #chwalesie
O Panie, daleko.
Do zdjęć nieba wcale nie potrzeba teleskopu, niektóre mgławice są tak ogromne, że żeby się zmieściły w kadrze wręcz wymagany jest obiektyw z krótszą ogniskową :)
Tak w sumie to jaki jest szacunkowy koszt sprzętu, który pozwoliłby zrobić takie/podobne zdjęcie?
Zastanawia mnie jak drogie jest to hobby :D
Komentarz usunięty przez autora
Minus taki, że bez GOTO muszę sam szukać obiektów na niebie, a to trochę wyzwanie, ale z drugiej strony jaka satysfakcja :D
Głowicę montażu też muszę oddać do gościa, który to czyści, ustawia, smaruje, wkłada łożyska i będę mógł lepsze czasy robić. Oryginalnie EQ3-2 pozostawia wiele do