Wpis z mikrobloga

Może i nie mam teleskopu Hubble'a, może i obiekt słabo widoczny z Polski, ale gdy tylko znalazłem się pod ciemnym niebem i zobaczyłem przejrzysty horyzont postanowiłem spróbować co mi tam wyjdzie 😀

Oto NGC 7293, czyli Mgławica Ślimak. Znajdująca się w gwiazdozbiorze Wodnika odległa od nas o okolo 714 lat świetlnych mgławica planetarna.

Zdjęcie wykonałem z pomocą teleskopu SW 150/750 i niezawodnej kamery ZWO ASI 585. Na swoim rozklekotanym montażu mogłem wyciągnąć maksymalnie 16 sekundowe klatki i z połączenia wielu takich zdjęć (190) oraz wyciągnięciu materiału za uszy udało mi się uzyskać taki efekt, który jest nawet zadowalający. Ja tam mam radochę 😁

#astronomia #astrofoto #astrofotografia #kosmos #chwalesie
Antybristler - Może i nie mam teleskopu Hubble'a, może i obiekt słabo widoczny z Pols...

źródło: slimak12231

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antybristler nieźle. Chodzi mi od dłuższego czasu po głowie dobson 8”, ale właśnie tylko z podpięciem jakiegoś aparatu. Czy podpięcie jakiegoś bezlusterkowca jest możliwe i pozwoli na jakieś sensowne zdjęcia?
  • Odpowiedz
  • 0
@tomszczyk: jeśli dobson to tylko zdjęcia księżyca i planet. Nawet jeśli teleskop będzie z napędem to ze zdjęciami głębokiego nieba nie poszalejesz, bo bez montażu paralaktycznego wychodzi taki problem jak rotacja pola.

Do zdjęć nieba wcale nie potrzeba teleskopu, niektóre mgławice są tak ogromne, że żeby się zmieściły w kadrze wręcz wymagany jest obiektyw z krótszą ogniskową :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Rimesev: ja lecę totalnie budżetowo :D Tak szczerze to teleskop za 2k, kamera za 2k (ale ona jest ewenementem pod względem cena/jakość), napęd do teleskopu 350, licencja na oprogramowanie którym przechwytuję obraz, ustawiam teleskop na polarną - 14 funtów/rok.

Minus taki, że bez GOTO muszę sam szukać obiektów na niebie, a to trochę wyzwanie, ale z drugiej strony jaka satysfakcja :D

Głowicę montażu też muszę oddać do gościa, który to czyści, ustawia, smaruje, wkłada łożyska i będę mógł lepsze czasy robić. Oryginalnie EQ3-2 pozostawia wiele do
  • Odpowiedz
@CeZiK_ nie w tym rzeczy. Najpierw napisałeś, że proxima centauri jest oddalona o 4,24 lat świetlnych, a potem, że światło by tam leciało 4,22 roku, a to jedno i to samo nie? Rok świetlny to odległość jaką światło pokonuje w ciągu roku ;)
  • Odpowiedz