Wpis z mikrobloga

#malowanie #farby
Cześć Mirki, planuję wykorzystać długi weekend na pomalowanie ścian w mieszkaniu. Ja wiem, ze są różne kalkulatory itp, kwestia okien, drzwi ale może ktoś z doświadczenia byłby w stanie powiedzieć ile litrów farby może zejść na mieszkanie w bloku 50m2? Chodzi mi o takie plus minus 5 litrów. Ściany plus sufity nie wliczając małej łazienki. Będę też wdzięczny za różne tipy, to nie jest moje pierwsze malowanie, ale też nie dwudzieste i chętnie przyjmę poradę
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@manamana90: mi nigdy się nie udało się trafić z ilością wg informacji na opakowaniu. Zawsze za mało (albo za dużo i poszła do zwrotu)
Dużo zależy od przygotowania gruntu i czy 2 warstwy czy gdzieś przebija.
Policz sobie powierzchnię mieszkania i to będą sufity. x2 bo pewnie raz to za mało.

A jak masz powierzchnię to x2,5 (wysokość - albo 2,7 ile tam masz) łącznie z oknami i drzwiami. i już wiesz ile mniej więcej "na raz potrzeba". Na drugi raz mniej.
Jak kupujesz gotowe farby, to w większości marketów możesz zwrócić (chyba, że jakaś proma wpada i coś tam komplikuje rabat
  • Odpowiedz
@manamana90 na opakowaniu zazwyczaj masz wydajność na ile m2 starcza Ci puszka farby, chyba najlepsze teraz to Beckers, Magnat i Śnieżka, osobiście korzystałem ze śnieżki i beckersa i bardziej zadowolony ze śnieżki jestem
  • Odpowiedz