#gielda Chcę mieć chociaż jedną pozycję na lata z regularnymi dopłatami, by się nad nimi nie trząść. Polećcie jakiegoś ETFa. Myślałem o akumulacyjnych Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD albo Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD.
@SmartCheetah FTSE spoko etf, by dokładać i mieć spokój na lata. Do tego pomyśl może nad jakimś sektorowym etfem n.p. na technologie USA. Ja mam na rynki rozwinięte i IUIT właśnie i nie narzekam
@SmartCheetah: Dlaczego inną ekspozycję? Ponad 60% VWCA to Stany. ETFy sektorowe trochę się mijają z definicją pasywnego inwestowania, jeśli zamierzasz kupić i trzymać naście lat to lepiej żebyś wiedział po co to robisz
@asdfzxcvqwerty to już zależy od sektora. Taka technologia rośnie i jeszcze długo powinna rosnąć, a skoro OP chce inwestować w stabilny etf na cały świat, to nie zaszkodzi wrzucić choćby 10% w bardziej ryzykowny etf sektorowy.
@LimboNoir: ja mam otwartych w sumie 5 różnych pozycji lokalnie i zagranicznie (na razie, gram od wtorku :D ). ETF ma być dodatkowo na zasadzie kup i zapomnij. Ewentualnie dopompuj w dołkach.
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD
albo
Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD.
A może brać oba, skoro mają inną eskpozycję?
ETFy sektorowe trochę się mijają z definicją pasywnego inwestowania, jeśli zamierzasz kupić i trzymać naście lat to lepiej żebyś wiedział po co to robisz