Wpis z mikrobloga

Moim guilty pleasure jest trafianie na wpisy jakichś głupio-mądrych ułomów, którym się wydaje, że ustawiają jakąś juleczkę, mariusza lub anetkę, #!$%@?ą coś o dzieciach hossy, podaży pieniądza, naganiaczach i psich fryzjerach którzy nakupowali kwadratów za mini-ratkę, a kończy się tym, że sami wychodzą na debila xD

To jest zawsze piękne - coś jak obserwacja sprawiedliwości karmicznej w praktyce

#nieruchomosci
wypopekX - Moim guilty pleasure jest trafianie na wpisy jakichś głupio-mądrych ułomów...

źródło: farmazoniarstwo

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@wypopekX jak #!$%@?ą w połowie cyklu to tak, jak na końcu jak teraz to Ty wyjdziesz na debila, naginasz fakty grubo, mam Ci przypomnieć apel pzfd i reanimowanie trupa?
  • Odpowiedz
  • 1
wyjdziesz na debila,

@kdgc: jest oczywiście takie ryzyko, ale do tej pory jeszcze mi się nie zdarzyło. Pewnie dlatego, ze w odróżnieniu od większości debili ja akurat wiem o czym mówię. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@wypopekX przyznaje, że trafnie opisujesz część mechanizmów np. zmianę segmentu docelowego przez deweloperów czy spadek podaży na pierwotnym.

https://research.stlouisfed.org/publications/economic-synopses/2018/04/10/the-housing-supply-puzzle-part-1-divergent-markets

Co nie zmienia faktu, że modele bankowe o przedziale prognozy 6-12 msc, które widzę podają prawdopodobieństwo recesji na 80-90%. To co banki mówią publicznie, a jak się pozycjonują w swoich tradach to są dwie zupełnie inne sprawy. Także jeśli tego nie bierzesz pod uwagę to polecam mieć z tyłu głowy.
  • Odpowiedz
Co nie zmienia faktu, że modele bankowe o przedziale prognozy 6-12 msc, które widzę podają prawdopodobieństwo recesji na 80-90%. To co banki mówią publicznie, a jak się pozycjonują w swoich tradach to są dwie zupełnie inne sprawy. Także jeśli tego nie bierzesz pod uwagę to polecam mieć z tyłu głowy.

@kdgc: Przy takiej pewności i tylu czerwonych flagach czemu nie widać tego na giełdach? Już wliczone czy może liczą na
  • Odpowiedz
  • 1
@Parmenides69 pytanie co rozumiesz przez giełdę? Jedyny rynek który najściślej odzwierciedla teraz ekonomie(bo mamy przerwę od QE) to rynek obligacji i tam przedrecesyjne trady w postaci 2-10 i 5-30 curve steepeners właśnie mają miejsce. Jeśli chodzi o rynek akcji to korelacja z real economy jest średnią aż do samej recesji. Druckenmiller kiedyś powiedział, you have to see whites in recession eyes first, a na razie gra muzyka i kończymy rozgrywać właśnie
  • Odpowiedz
@kdgc: Tu bardziej pytam z punktu widzenia planktonu który ma trochę kasy załadowanej w akcje i ETF-y (głównie USA + trochę EM/Indie + trochę WIG) i zastanawia się mocno czy nie jest czas na wyjście żeby się nie pocić zbytnio ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chyba lepiej wyjść trochę za wcześnie i poczekać aż walnie + zaczną ciąć stopy i wrzucić to w obligi, taka jest moja
  • Odpowiedz
  • 1
@Parmenides69 ostatnio te spadki na indeksach to był degrossing (zdarzenie typu 4 SIGMA !!!) to fundy robiły dokładnie to o czym myślisz ( ͡º ͜ʖ͡º) to oczywiście nie znaczy, że teraz już odrazy będzie spadać bo na razie narracja jest grana na soft landing to się jeszcze sprzeda ulicy i zrobi z nich inwestorów długoterminowych ( ͡º ͜ʖ͡º). Nie mogę Ci
kdgc - @Parmenides69 ostatnio te spadki na indeksach to był degrossing (zdarzenie typ...

źródło: temp_file8406477190713844365

Pobierz
  • Odpowiedz
@kdgc: Dzięki, chyba troszkę więcej rozumiem. Przynajmniej tą część jak fundy próbują ubrać ulicę a US Treasury robi dobrą minę do złej gry (i prognoz) przed zjazdem po wyborach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@Parmenides69 obserwuj teraz rynek pracy w USA(NFP) w ten piątek najbliższe, poniżej 100K i myślę że indeksy akcyjne mogą dygnąć. Ujemne to juz masz to white in recession eyes. Ale jak na razie tak jak mówię, cyrk, komercyjnych miejsc pracy ubywa ale przybywa w ichniejszej budżetówce tak żeby było ok ( ͡º ͜ʖ͡º) ładnie się tam bawią w tym usa.
  • Odpowiedz