@Viado: jeśli nie masz paneli fotowoltaicznych i banków energii albo nie masz deputatu na prąd to utrzymywanie fajnych temperatur będzie bardzo drogie.
@Viado to jest 'do' i tak bylo jak byla równowaga na rynku energii. Teraz ceny węgla juz spadly a prąd jeszcze nie bo jest opóźniony z 1-2 lata i dopiero spada. Im zimniejsza zima tym pompa będzie miala mniejszy COP i więcej weźmie. No i wszystko zależy od temperatury zasilania, warto wymienić kaloryfery na większe blaszane potrójne (3P) zeby ja obniżyć
@Viado: będziesz używał pompę na max parametrze a do tego pompę której parametry chińczyk chyba naciągnął deko. Zezre to prądu potężne ilości. Pompa 8kw żrącą ponad 4kw to jakaś aberracja. Zakładam że akurat prąd pompy chińczyk podał poprawnie.
Prawdziwe pompa wysoko temperaturowa ma dwa stopnie dzięki czemu może podgrzać wodę do wysokich temperatur
Jeśli chcesz być spokojny to załóż że w mrozy będziesz musiał się dogrzewać czymś bardziej wydajnym
Model to sunrain BLN-008TC1, planuję sam zamontować.
#pompaciepla #ogrzewanie #remontujzwykopem #budowadomu #remont #czystepowietrze
Komentarz usunięty przez autora
Im zimniejsza zima tym pompa będzie miala mniejszy COP i więcej weźmie. No i wszystko zależy od temperatury zasilania, warto wymienić kaloryfery na większe blaszane potrójne (3P) zeby ja obniżyć
Zezre to prądu potężne ilości. Pompa 8kw żrącą ponad 4kw to jakaś aberracja.
Zakładam że akurat prąd pompy chińczyk podał poprawnie.
Prawdziwe pompa wysoko temperaturowa ma dwa stopnie dzięki czemu może podgrzać wodę do wysokich temperatur
Jeśli chcesz być spokojny to załóż że w mrozy będziesz musiał się dogrzewać czymś bardziej wydajnym
90% tych "polskich" pomp ciepła to to chińczyk z naklejką firmy z pl sprzedawany 5x drożej
Jakie parametry zmierzył? Jakie komponenty zidentyfikował?
Zamontował i twierdzi że jest zadowolony. Bo przecież nawet jakby nie był to nie wypada powiedzieć że jest źle.
Mój sąsiad też jest zadowolony. Co z tego że ma w domu zimno, pompa nie może temperatury złapać i żre prąd jak dzika. Jest zadowolony