Wpis z mikrobloga

Siema, znalazłem na pchlim targu w Glasgow "monetę" na zdjęciu.

Na dzień dzisiejszy zriserczowałem że jest to masoński żeton/token i mam pytanie:

Czy ktoś tu z obecnych potrafiłby objaśnić co tam jest napisane na stronie z trójkątem ? - nawet jak nie wszystko to cokolwiek :)

Dzięki

#masoni #sekrety #wolnomularstwo #ciekawostki #historia #uk #szkocja #pytanie #pytaniedoeksperta #monety #numizmatyka
ijones - Siema, znalazłem na pchlim targu w Glasgow "monetę" na zdjęciu.

Na dzień dz...

źródło: masonic

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@inko: Dzięki za to! Już się biorę za odszyfrowanie :D

ps. równolegle dowiedziałem się że to jest odrębna/poboczna grupa masonerii "Royal Arch Masons" gdzie mogli przystępować tylko ci którzy osiągnęli stopień "mistrza".
  • Odpowiedz
@ijones:
To moneta jedynie wzorowana na masoński token Mark Master Mason penny z Royal Arch Masonry.

To zwykły gadżet do sprzedaży w muzeach i wszelkiej maści miejscach turystycznych o tematyce zwiazanej z masonami i na stronach dla ludzi wannabe illuminati.

Oryginalne tokeny nigdy nie zawierały
English_Crusader - @ijones: 
To moneta jedynie wzorowana na masoński token Mark Maste...

źródło: 1000038366

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Oryginalne tokeny nigdy nie zawierały żadnych szyfrów.:

@English_Crusader: Nie poruszam się w temacie więc się nie kłócę, ale znalazłem podobne tokeny na stronach lóż masońskich w Wielkiej Brytanii - LINK DO LOŻY YORK

No nic, poszukiwań nie kończę jeszcze, ale w razie wu to dałem za to funta więc nie mam wygórowanych oczekiwań :D
  • Odpowiedz