Wpis z mikrobloga

Niedawno temu otrzymałem swoją kopię gry planszowej Heroes of Might & Magic III The Board Game i chciałem się podzielić z wami moimi pierwszymi wrażeniami. Wydawca jest Archon Studio - nie pierwszy raz tworzył planszówkę. Zrealizowali to przez kickstatera - zebrali prawie 4 mln EUR na ten cel, jednak dość długo musiałem na nią czekać. Wsparłem ich jakoś w listopadzie 2022 roku, a kopię otrzymałem w lipcu 2024 roku. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na etapie dystrybucji mieli mocno pod górkę. Jak wysłali pierwszą falę statkiem to była blokada kanału sueskiego, jak drugą partię ślą pociągiem, to zatrzymał się pociąg na granicy polsko - białoruskiej.
No nic. Jak oceniam grę? Mam wersję kompletną ze wszystkimi dodatkami i gra dobrze oddaje wersję komputerową. Czuć klimacik a jednocześnie zasady są tak dobrane aby fajnie się grało w wersję planszową. Powiem szczerze, że sama podstawka to mocno okrojona wersja - widać, że gra zrobiona pod kickstatera i część elementów celowo wrzucona w kolejne cele. W wersji podstawowej jest tylko 3 zamki (Lochy, Nekropolia, Zamek) i po 2 bohaterów do wyboru na każdy zamek. To bardzo mało. Tempo rozgrywki teoretycznie do 2h, ale grając już dwa razy nie udało się zejść poniżej 4 godzin. Pewnie to kwestia wprawy i zrozumienia zasad - których jest cała masa. Gra na pewno nie jest casualowa, ale dla fanów planszówek i Heroes 3 na pewno się spodoba. Na plus opcja kampanii jednoosobowej. Gra ma potencjał sandboxowy i już widziałem kilka fanowskich scenariuszów oraz kampanię inferno - bo tę kampanię wydawca pomimo dodatku z inferno nie dodał do gry.

W wersji kompletnej jest w tej chwili 7 zamków: Zamek, Nekropolia, Lochy, Forteca, Bastion, Cytadela, Inferno. Zapowiedziano już kolejne 3 dodatki z pozostałymi zamkami: Twierdza, Wrota Żywiołów i Przystań (znana z dodatku HOTA).

#heroes3 #homm3 #homm3boardgame #homm3bg #gryplanszowe
szcz33pan - Niedawno temu otrzymałem swoją kopię gry planszowej Heroes of Might & Mag...

źródło: HOMM3_stack

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@szcz33pan
Gra się bardzo spoko, jest kilka niuansow w zasadach które mogłyby być zmienione, np żeby wszyscy gracze na początku rundy odciągali karty na ręce, bo jak kogoś atakujesz z pusta ręką to masz mała przewagę, zwłaszcza jeśli to mag
Swoją drogą żałuję że nie wziąłem big boxa. Te 3 dodatki zapowiedziane też mają mieć swój duży box
  • Odpowiedz
  • 1
Nie brałeś big boxa? Ja mam big box i wygląda to dla mnie dużo lepiej niż kilka mniejszych pudełek.

@benylancoch: teraz też to wiem, wcześniej w momencie funda myślałem, że to nie ma sensu dopłacać do big boxa, bo w kolejnym poziomie były też rzeczy, które mnie nie interesowały.
  • Odpowiedz
  • 0
Lepiej kupić big boxa czy wszystkie pudełka osobno?

@Zawarudo: ja jeszcze wszystkich dodatków nie rozpakowałem, ale według mnie lepiej bix boxa. Dlaczego nie kupiłem Big Goxa? Bo wersja Grail + Inferno - 206 EUR, a wersja BiG BOX 234 EUR. Liczę, że niedługo powstaną dobre patenty na jakieś organizery, bo nie wyobrażam sobie noszenia tej gry w 8 pudłach, to zajmuje dużo miejsca i w zasadzie całą dużą torbę sportową.
  • Odpowiedz
@szcz33pan Dzięki, planuję w najbliższej kampanii brać dwa big boxy właśnie. Miałem już brać przy pierwszej, ale uznałem, że nie chcę wydawać tysiaka trochę na kota w worku. Gierka ostatecznie wyłapała pozytywne recenzje, rusza nowa kampania to i się skuszę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zawarudo: też mam zamiar wziać nowe dodatki. Kolejne 3 pudła, albo nowy big box.
Są pytania czy da się kupić sam big box, ale póki co twierdzą, że nie będzie takiej opcji przy nowej kampanii, ale zobaczymy.
Ja grałem póki co 2 razy w trybie rywalizacyjnym i raz solo. Gra bardzo fajna - czuć feeling z gry komputerowej a najbardziej smakuje w kilka osób. Martwi trochę czas rozgrywki, ale zakładam,
  • Odpowiedz
@szcz33pan Podobno najbardziej optymalnie gra się w dwie osoby, każda kolejna znacznie wydłuża rozgrywkę. Ja akurat się cieszę bo z chęcią sobie machnę w pojedynkę kampanię solo, a scenariusze zagram sobie wspólnie z dziewczyną. Trochę bolą te koszty, tym bardziej, że w sumie te figurki się do niczego nie przydają poza dodatkiem Battlefield, a znacznie pompują cenę całości. No ale miłość do Heroesów jest silniejsza.
  • Odpowiedz
  • 1
@Zawarudo: Zamówiłem ALL NEW BIG BOX. Napisałem o tym tutaj: https://wykop.pl/wpis/78246167/ruszyla-kampania-na-dodatki-do-gry-heroes-of-might

Obecnie jak widać na focie miałem wszystko w osobnych pudełkach. Cała gra bez figurek mieści mi się w dwóch pudłach (podstawka + tower). Jakbym kupił custom inserta to wszystko zmieściłoby się w samej podstawce. Teraz mam duże pudełko i liczę, że zmieszczę tam wszystko w custom insercie bez figurek.
  • Odpowiedz
  • 0
Zadowolony ze Streach Goalsów obecnych?

@Zawarudo: to trochę żart. Fajnie, że dali nowych bohaterów, ale idą na ilość. Pewnie wpadnie cała setka, no ale jedna planszetka dwustronna bohatera (dwóch bohaterów) + ich specjałki to 3 osobne goale. Jak jest 7 obecnych civek, to 21 goali jest tego typu. Według mnie trochę za bardzo rozdrobnili. Zapewne i tak wszystkie wejdą a to jest swojego rodzaju marketing.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: Ja tak jak wspominałem kupiłem dwa big boxy, ten nowy i ten z poprzedniej kampanii. Mam nadzieję, że dadzą jeszcze coś ciekawego do streach goli. Oby Ci się pomieściło to wszystko w tym nowym big boxie :D
  • Odpowiedz