Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie kupić stałkę do robienia portretów, ale z racji że mam body canona z matrycą apsc to nie mogę sobie wyobrazić jak będzie wyglądał ostatecznie obrazek. Wiem że canon ma Crop x1.66 więc żeby mieć klasyczna ogniskowa 50mm powinienem wybrać obiektyw 35mm. I teraz jeśli mam obiektyw do pełnej klatki 35mm to obrazek będzie wyglądał tak samo jakbym ustawił ogniskowa w obiektywie kitowym ef-s na 50mm czy jednak na 35mm?
#fotografia
  • 4
  • Odpowiedz
@Papaya 50mm. Część światła nie trafi na sensor (bo asp-c jest mniejszy), więc obraz po bokach jest „wycięty”, dokładnie jakbyś zrobił crop ze zdjęcia. W drugą stronę, obiektyw aspc na aparacie ff będzie skutkował brakiem oświetlenia na części sensora, czyli po bokach nie będzie części obrazu - aparaty ff mają dlatego często tryb do zdjęć z obiektywów z cropem, będzie to skutkowało niższą rozdzielczością, bo tylko część sensora jest wykorzystywana. Dorzucam
powerfulally - @Papaya 50mm. Część światła nie trafi na sensor (bo asp-c jest mniejsz...

źródło: IMG_6316

Pobierz
  • Odpowiedz
@Papaya: Canon, podobnie jak inni producenci, podają realną ogniskową na obiektywach APS-C, nie jej pełnoklatkowy ekwiwalent.

Załóżmy, że masz dwa obiektywy:
- pełnoklatkowy stałoogniskowy 35 mm
- zmiennoogniskowy (zoom) 18-55 pod
  • Odpowiedz