Mireczki, zastanawiam się nad ewentualnym planem B jeśli Polskę postanowią prędzej czy później odwiedzić nasi bracia ze wschodu. Rozważam jako alternatywę UK. W moim scenariuszu, który kreślę sobie w głowie, będę na tyle sprytny, żeby wyjechać kilka dni przed wizytą Rosjan. I tutaj mam pytanie do Was. Czy jako Polak moge sobie pojechać do UK i zacząć tam szukać pracy na miejscu i jak znajdę to załatwić wszystkie formalności na miejscu z wiza? Bo czytam o skilled worker visa i jeśli dobrze to rozumiem to nadal mam wracać do PL jak znajdę pracę, żeby załatwić sobie pozwolenia? #uk #emigracja
Czy jako Polak moge sobie pojechać do UK i zacząć tam szukać pracy na miejscu i jak znajdę to załatwić wszystkie formalności na miejscu z wiza?
Nie możesz, jest to sprzeczne z warunkami udzielenia Standard Visitor Visa na której de iure wjezdżasz za każdym razem jak przyjeżdżasz do UK, gdy nie masz innego prawa pobytu. Pewnie w takiej hipotetycznej sytuacji byłby jakiś program dla uchodźców z Polski, ale w
@yaszuRa: możesz teoretycznie przyjechać i obczaic jak wygląda wszystko na miejscu jako turysta, nawet pogadać z ewentualnymi pracodawcami ale potem raczej musisz wrócić i starać się o wizę z Polski - a potem przyjechać drugi raz już na wizie pracowniczej.
@yaszuRa UK nie jest ani w EU ani w Schengen, bez wizy możesz tam jechać tylko turystycznie, a dostanie wizy pracowniczej do UK jest podobne pod względem poziomu trudności jak dostanie wizy do USA albo jakiejś Australii. Inni dobrze piszą, na luzie wyjedziesz parę lat / parę miesięcy przed, potem nie da rady.
Ja bym na twoim miejscu szukał poza NATO i EU, czyli Szwajcaria, Austria (tylko EU), Serbia, jakaś Bośnia,
@ProEloKox przerabiałem to. Dużo spędziłem czasu na research. Celuje w coś gdzie dostanę obywatelstwo po jakimś czasie. Austria niestety odpada (nie ma podwójnego obywatelstwa). W Szwajcarii się nie utrzymam, ani raczej nie dostanę obywatelstwa (dziwne procedury). Bośnia nie ma podwójnego obywatelstwa, Serbia zresztą też skomplikowane, chyba że masz dużo kasy. Irlandia jest dramat z mieszkaniami, mam kilku znajomych, dużo czytałem. Już miałem wszystko gotowe na Maltę, ale doczytałem sporo komentarzy od
@yaszuRa wiem o co chodzi, Szwajcaria w ogóle uchodzi za jeden z krajów gdzie najtrudniej na świecie dostać obywatelstwo. Z drugiej strony, wszystkie te kraje pozwolą ci na pobyt w ramach obywatelstwa państwa EU, na pewno Szwajcaria i Austria. Czy ten brak podwójnego to taki problem? Jakbyś miał austriackie a nie polskie to i tak masz obywatelstwo EU.
Jak miałbyś celować w wizy i UK, to imo serio lepiej Nowa Zelandia
@ProEloKox Dokładnie, Argentyna w 2 lata można. Ja niestety w IT nie robię, więc bedzie ciężko o zdalna z wysoką wyplata.
W Austrii jest taki problem, że oni nie pozwalają na podwójne o obywatelstwo, trzeba porzucić polskie. A obstawiam, że prezydent może być zajęty innymi sprawami niż zgoda dla mnie. Pozatym jeszcze mnie odwiedza smutni panowie i sciagna do więzienia za unikanie poboru czy coś... tak to Austria by była ok,
@yaszuRa z tym unikaniem poboru / ćwiczeń poprzez mieszkanie za granicą bym się nie obawiał, w tej ustawie o ćwiczeniach zwolnieni są Polacy przebywający za granicą, a przed 2009 kiedy był pobór w Polsce i tak masa Polaków była w Holandii albo UK i jakoś nie słyszałem o masowych łapankach za granicą, także tutaj luz. To oczywiście w czasie pokoju jak coś. Nikt nie będzie ściągał paru milionów Polaków z całej
@ProEloKox No też sobie nie wyobrażam jednak, że z tych kilku milionów wyłapią akurat mnie jakby coś się działo, ale jednak jak już planuje to wolę przeanalizować każdy szczegół ( ͡º͜ʖ͡º)
No pewnie jakby coś się działo, to by mnie jako dumnego Austriaka wcielili. Ale zanim to się stanie będę miał dużo czasu do namysłu. Pozatym jakos 2 wojna ich ominęła. Gdzies Rosjanie musza robic
Byłem na wschodzie słońca na śnieżce, piękny to był widok. Muszę to powtórzyć kiedyś. Na zdjęciu moment wschodu słońca. #gory #sniezka #karkonosze #sudety