Wpis z mikrobloga

@mandragora310: druga lina na koncu, po dojechaniu windy do gory, nastepuje wyprzeglenie jednej z lin, a druga nadal dziala wiec winda na jednym z koncow podjezdza do gory.
Nie ma warunkow brzegowych, nie ma info co wolno a czego nie, wiec masz na szybko pomysl.
To ze to kompletnie nie bedzie dzialac bez prowadnic, rozlozenia ciezaru sensownie itd pomijamy, bo to teoria.

Ewentualnie linka zaczepiona na srodku i na bokach
  • Odpowiedz
@PurpleHaze dzięki za pomysł, nie podawałem jak ma się zatrzymywać na końcu czy w jaki sposób ma się przesuwać bo to najmniejszy problem. Ogólnie na windzie ciężar będzie około 300kg który jest walcem i po dojechaniu do końca wysokości i przechyleniu podestu miał sam się sturlać, później w dół i tak w kółko. Myślałem też by na górze dać coś w rodzaju żurawia ale na górze musi być choć jedna osoba
mandragora310 - @PurpleHaze dzięki za pomysł, nie podawałem jak ma się zatrzymywać na...

źródło: 456456

Pobierz
  • Odpowiedz
@mandragora310: jezus mario, ale to nie jest jakis tmm/pkm i gowno projekcik na zaliczenie, ty pytasz o realne rozwiazanie?
No to jedyne co w miare bezpieczne przychodzi do glowy, to zaden ruch platforma, a przyrzad na ktorym bedzie walce, ktory po dojechaniu do gory zwolni blokade po jednej stronie walca i on sam sie "stoczy" z windy.
Cos jak
PurpleHaze - @mandragora310: jezus mario, ale to nie jest jakis tmm/pkm i gowno proje...

źródło: image_2024-07-01_065317369

Pobierz
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: pytam się tylko mniej więcej o pomysł bo mam już dość męczenia się i tracenia całego dnia. Cała reszta to już będę myśleć co zastosować i jak wykonać ale też masz dobry pomysł, bo w poprzednim jak rysuje to może być problem z przechyłem i czy materiał wytrzyma nacisk i nie będzie wyrywać
  • Odpowiedz
@Torgerd: no nie wiem taśmociąg to już koszt byłby za duży ale już mam pewne przemyślenia gdzie właśnie pod koniec podnoszenia podest się zaczepia o belkę która powoduje wywrot podobny do przyczep, jeszcze będę przed czymkolwiek to zbuduje sobie nawet prowizoryczny drewniany model jak to będzie się zachowywać
mandragora310 - @Torgerd: no nie wiem taśmociąg to już koszt byłby za duży ale już ma...

źródło: Bez tytułu4534

Pobierz
  • Odpowiedz
Może coś na zasadzie wciągarki z dwoma kołami o różnej średnicy? Przód i tył platformy byłby zawieszony na dwóch oddzielnych zestawach linek. Tył (od strony ściany/konstrukcji?) można połączyć z mniejszym kołem, przód z większym. Koła będą poruszać się z tą samą prędkością obrotową, liniowa będzie już różna. Linka na większym kole szybciej będzie się nawijać, więc po wykonaniu ruchu przez wciągarkę punkt jej doczepienia powinien znaleźć się wyżej względem linki na mniejszym
Niedzwiadu - Może coś na zasadzie wciągarki z dwoma kołami o różnej średnicy? Przód i...

źródło: obraz_2024-07-01_130640463

Pobierz
  • Odpowiedz
@Torgerd: tak, zapomniałem dodać , że winda musi być w pionie bo opiera się o ścianę
@Niedzwiadu: też myślałem o takim rozwiązaniu ale trzeba będzie dobrze synchronizować linki

Myśląc dalej doszedłem do kolejnej wersji 1 podpięta jest łańcuchem do wychylnego podestu, w ten sposób będzie można wyregulować kąt wychylenia 2 to stała rama która tylko się przesuwa góra-dół 3 to wewnętrzna ramka która głównie służy do wypchnięcia walca
mandragora310 - @Torgerd: tak, zapomniałem dodać , że winda musi być w pionie bo opie...

źródło: Bez tytułu4534

Pobierz
  • Odpowiedz